Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Dopaminfasta – så funkar den nya hälsotrenden!

22 nov, 2019 
Kvinna sitter i soffa och har tråkigt.
Skippa sociala medier, tv, mat, sex och andra lyckokickar några timmar varje dag – och få en lugnare, klarare hjärna! Att dopaminfasta har blivit en riktig hälsotrend. Så här funkar det!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Dopamin kallas ofta för hjärnans belöningshormon. När vi gör något lustfyllt är det just dopaminet som gör att vi får en lyckokick. Det kan vara till exempel när vi låter en bit choklad smälta på tungan, när vi har sex, dricker alkohol eller får en like på Facebook. Känslan av belöning är ofta så skön att vi vill ha mer – och det gör att vissa blir beroende av dopaminkickar. Det gäller till exempel personer som är spel- eller shoppingberoende.

Även sociala medier är en aldrig sinande källa till sådana små belöningar med allt från gulliga katter till roliga filmsnuttar. Kanske är det heller ingen slump att trenden att dopaminfasta startade i informationssamhällets vagga Silicon Valley i USA.

Att svälta ut dopaminet gör oss gladare – efteråt

Anhängare av dopaminfasta menar att man ska avstå från alla former av aktiviteter som sätter fart på dopaminet i åtminstone några timmar varje dag. Mobil, sociala medier, musik, mat och sex är då strikt förbjudet. Det finns också en falang som är ännu hårdare och som till och med avstår från umgänge med andra människor. Man pratar inte med någon och man undviker ögonkontakt, allt för att inte aktivera dopaminet i onödan. Teorin är att  hjärnan då kan göra en omstart av sitt belöningssystem.

Annons

Och ju färre kickar man får under de här timmarna, desto fler kommer man att få sedan. Belöningseffekten sägs bli ännu starkare och hjärnan blir lugnare, klarare och nöjdare. Men frågar man hjärnforskare är de tveksamma till om dopaminfasta verkligen fungerar.

Stillhet gör oss mer empatiska

Vår kropp och dess funktioner är nämligen inte så lätta att styra över som vi tror. Även om vi sätter oss ensamma i en grotta kommer vårt dopamin att vara aktivt, menar kritikerna.

Däremot är alla överens om att det inte är någon dum idé att stänga av livets alla små glädjeämnen (läs mobilen, spelet eller tv:n) då och då. Att bara vara i stillhet utan något som stör ger oss viktig återhämtning. Och en stunds total tystnad har också visat sig öka fokus, ge bättre minne och göra oss mer empatiska mot andra. Dessutom ger det en starkare självkänsla när vi klarar av att ta makten över vårt eget beteende, vare sig det gäller att surfa, ha sex eller shoppa.

Det här avstår man ifrån under en dopaminfasta:

  • Mobilen, tv:n, datorn och alla former av spel
  • Musik
  • Ljudböcker
  • Sex inklusive onani
  • Godis, glass, snacks

De som kör en mer strikt fasta avstår även från:

  • All mat
  • Fysiskt aktivitet inklusive promenader.
  • Umgänge med andra människor – vilket betyder att man inte pratar eller tar ögonkontakt. med någon.

Man kan välja att fasta i några timmar per dag eller några dagar per vecka eller månad. 

  • Den ultimata dopaminfastan är att göra en Vipassana-retreat då man sitter med stängda ögon 10 timmar om dagen i 10 dagar och enbart observerar sina tankar och känslor.

Foto: TT

Läs mer:

Mindfulness i vardagen – 7 härliga tips

8 saker som kan bidra till att du känner dig stressad

Forskare: Att känna lukten av natur hjälper mot stress

Annons