Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Det är INTE skadligt att klaga – tvärtom!

20 nov, 2016 
Anna Carsall
Att vara negativ och klaga är inte dåligt.
Det har tidigare cirkulerat "bevis" på att det är skadligt att klaga. Men den informationen var felaktig – faktum är att det är NYTTIGT att klaga då och då.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det är viktigt att vara skeptisk och kolla källor när man tycker att något verkar konstigt. Som nyligen, när budskapet att gnäll skadar hjärnan, togs upp i artiklar och delades vilt på bloggar och i socala medier. Som belägg för påståendet hänvisar man till ”ny forskning” – som i själva verket är en tolv år gammal studie om utmattningssyndrom, som bygger på djurstudier – och teorin att utbrändhet leder till sämre nybildande av nervceller i vissa delar av hjärnan. Det har med andra ord inte ett skvatt att göra med gnäll eller klagan.

Istället är det sannolikt tvärtom! Det är välgörande och avstressande tillåta sig att klaga loss då och då.

– Livet är aldrig helt okej. Ibland är det bara lite mindre icke-okej. Det betyder att det alltid finns något att klaga på. Det egentliga problemet är att vi pressas till att låtsas att livet inte är tufft. Vi förväntas svara: ”Det är bra” när folk frågar hur läget är. Även om vi känner oss ur fas, menar den amerikanska psykologen Barbara Held i boken Stop Smiling, Start Kvetching.

Annons

Genom att tillåta oss att också fokusera på det negativa – och att klaga över det – kan vi faktiskt hjälpa oss själva att hantera livet när det är tufft.

– Friheten i att klaga kommer från en förmåga att se verkligheten i ögonen och att acceptera att livet är svårt ibland.

Det här skapar en värdighet, menar Barbara Held, som står i kontrast till den ständigt positiva hållningen, som beskäftigt hävdar att det inte finns dåligt väder, bara dåliga kläder.

Här är de: Tankarna som förlänger livet

Jo, vädret är riktigt kasst ibland! Och när det är så kan det vara direkt befriande att få sitta och gnälla över regnet och blåsten, medan man sitter inomhus med en kopp varm te och en sprakande brasa.

– Vi måste återerövra rätten att klaga, även när det inte leder till positiva förändringar, säger hjärnforskaren Katarina Gospic i boken Den sociala hjärnan.

Ibland kan också klagande leda till viktiga positiva förändringar av dåliga förhållanden; på jobbet, i relationer, i samhället.

Annons

Allt handlar inte om vår egen motivation och inställning! Det är minst lika ofta de yttre förutsättningarna runt omkring oss som brister, när vi har för hög arbetsbelastning på jobbet, är arbetslösa och oroliga, sjuka, trötta… Att då uppmana till mindre gnäll blir som en dubbel käftsmäll. Och att det dessutom skulle ge hjärnskador, snacka om att bli pådyvlad onödig stress.

Det finns mycket i livet vi inte har makt att påverka och förändra. Kan vi acceptera att tillvaron är jobbig i perioder, och tillåta oss att klaga över att det är som det är, behöver vi inte lägga en massa energi på att vara tillkämpat positiva. Och det gör oss lugnare.

Källa: ”Den sociala människan” av Katarina Gospic.

 

7 tanke sätt som kan förlänga livet

Tänk dig till längre liv

Läs mer: 7 tanke sätt som kan förlänga livet

Annons