Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Därför ska du inte se dig själv som introvert eller extrovert

03 jun, 2020 
kvinna i soffa och kvinna på fest
Tänker du på dig själv som introvert eller extrovert? I så fall kanske du ska tänka om, det tycker i alla fall en amerikansk professor som menar att det begränsar oss!
Annons

Allt oftare hör vi personer omkring oss identifiera sig som antingen introverta eller extroverta. Det finns test där man kan se om man är antingen eller och många gånger känner man igen sig mer i någon av personlighetsdragen. Men kanske ska man tänka till en gång extra innan man ser sig själv som antingen eller, det tycker i alla fall en amerikansk professor.

Introvert beskrivs som inåtvänd, extrovert som utåtriktad

Introverta brukar beskrivas som personer som är lite mer inåtvända, som styrs mer av sitt inre än av påverkan utifrån. Och att man får energi av att vara ensam och kan finna sociala sammanhang ansträngande.

Extroverta brukar tvärtom beskrivas som utåtriktade personer som är sociala och trivs bättre i sällskap med andra än av att vara ensamma. Personer som hämtar energi och får bäst idéer tillsammans med andra.

Om vi placerar oss i fack kan det bli en ”sanning”

Men att se sig själv som att vara antingen introvert eller extrovert säger nu en professor vid New Yorks Universitet, Joshua Spodek, att vi ska vara försiktiga med. Han menar att vi genom att placera in oss själva i fack lätt börjar agera efter hur vi tänker att vi är – och då slutar utveckla andra sidor, som vi annars hade kunnat bli bättre på.

Annons

Professorn menar att det vi tänker – tron på att något är på ett visst sätt – är så pass stark att det kan ändra vårt sätt att agera och tänka. Även när det gäller vad vi tror om oss själva.

Det skulle i så fall kunna betyda att vi, om vi ser oss själva som introverta, börjar agera mer på ett sätt där vi drar oss undan från andra och får mindre lust att vara i sociala sammanhang. Och tvärtom – om vi ser oss som extroverta så kan vi tänka att vi har ett större behov av att vara med andra och ha mindre lust och energi att ta oss tid för oss själva.

Anamma ett och-tänk istället för antingen eller

Joshua Spodek säger att vi istället för att tänka antingen eller ska anamma ett och-tänk, där det finns utrymme att utveckla flera sidor. För att göra det tydligare kan ett annat exempel kanske hjälpa:

Tänk dig en vågrät skala där det i ena änden står vältränad och i andra änden står intelligent. Ju längre mot intelligent på skalan du hamnar, desto svårare skulle du då ha att bli vältränad. Och tvärt om. Vilket ju inte alls är sant – vi är ju inte antingen eller utan kan utveckla båda delar.

Annons

Men om din tanke är antingen eller så skulle du i det här exemplet tänka att om du känner dig hyfsat smart så har du svårt för att bli mer vältränad. Du skulle uppleva att du skulle behöva jobba mycket hårdare än andra för att bli vätränad, eftersom det inte ligger i din natur – då du redan är smart.

Professorn menar att om du istället anammar och-tänket så har du alla möjligheter att utveckla båda egenskaperna. Ändrar du dina tankar om det så har du också lättare att ändra ditt beteende, utan att välja bort sidor hos dig själv.

Du kan alltså tänka att du har drag av att vara både introvert och extrovert och kan förhålla dig och anpassa dig till just det. Utan att begränsa dig själv med dina tankar eller tappa bort sidor av dig själv – och utveckla hela din potential istället.

Den som har sett sig som introvert kanske också är en mäster-minglare vid rätt tillfälle, och den som sett sig själv som extrovert kanske märker att det här med att samla energi i en stunds stillhet för sig själv också kan ge positiva effekter.

Källa: Psychology Today Foto: TT

LÄS MER:

13 vardagsproblem du känner igen om du är introvert

7 tecken på att du är BÅDE introvert och extrovert

15 tecken på att du är en extrovert introvert

Introvert? Så minglar du smartare och mer avslappnat

Annons