Därför borde alla över 40 bara jobba tre dagar i veckan

kvinna som sitter i soffa med dator framför sig.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Om du fick erbjudandet att gå ner i arbetstid men behålla lön och förmåner – skulle du tacka ja? Det är nog många av oss som skulle ta chansen, och faktum är att det skulle kunna gynna även chefer.

Enligt en studie, som publicerades 2016 i Melbourne Institute Worker Paper, så är 25 timmar i veckan den magiska gränsen. Då är vi som mest produktiva – om vi är 40 år fyllda.

Forskare vid University of Melbourne analyserade 3 500 kvinnors och 3 000 mäns arbetsvanor genom kognitiva tester. Man tog även hänsyn till livskvalitet, ekonomi, familjesituation och jobbsituation.

Långa dagar ger trötthet och stress

Det forskarna kunde se var att personer som jobbade i genomsnitt 25 timmar i veckan var de som gjorde bäst ifrån sig på testerna. Den kognitiva prestationen steg upp till 25-timmarsgränsen – men sedan gick det utför, på grund av trötthet och stress.

– Arbete är ett tvåeggat svärd. Det kan både stimulera hjärnan, samtidigt som långa jobbdagar och vissa uppgifter kan orsaka trötthet och stress, vilket kan skada de kognitiva funktionerna, säger Colin McKenzie, professor i ekonomi vid Keio University, som deltog i forskningen.

Med tanke på hur antalet sjukskrivningar på grund av stressrelaterade problem har sexdubblats sedan 2010, är detta en studie att ta på allvar. Och om pensionsåldrarna höjs behöver vi hålla längre på arbetsplatserna.

Satsa på lyckan

Är du orolig för att dina kognitiva förmågor försämras på grund av stress och trötthet? Är du alltid trött och blir lätt sjuk? Här är några stresstecken att vara vaksam på!

Tyvärr har långt ifrån alla av oss möjlighet att helt enkelt gå ner i arbetstid för att må bättre. Kanske inte heller att säga upp sig från ett jobb där man vantrivs. Vad gör man då?

Satsa på det som får dig att må bra i livet! Fyll din lediga tid med familj och vänner, resor, träning, god mat eller fritidsintressen. Här är 8 andra saker som gör dig lycklig – på riktigt.

Källa: University of Melbourne, The Hearty Soul   Foto: IBL

 

Redaktionens tips
Dela på: