Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Christina Stielli älskar att fira jul själv – bästa tipsen för ensamfirande

05 dec, 2020 
AvAino Oxblod
Christina Stielli firar jul ensam.
Christina Stielli började fira jul ensam efter en separation – och nu 15 år senare älskar hon sina ensamjular. Författaren tror på att göra julen till det man vill att det ska vara, och ger sina bästa tips för en härlig jul med bara sig själv som sällskap. "När jag sattes i den här situationen så skapade jag min egen jul. I dag skulle jag inte vilja byta ut den", säger hon.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
8 julfilmer du inte får missaBrand logo
8 julfilmer du inte får missa

Författaren och föreläsaren Christina Stielli tycker om att fira jul med bara sig själv. Men det har varit en krokig väg för henne att hamna där.

När hon efter separationen från sina barns pappa skulle fira sin första jul ensam, för att döttrarna skulle vara hos sin pappa, mötte hon julen med skräck.

– Det var inget jag hade bestämt mig för, som för de flesta av oss i dag så blev det påtvingat.

– Första julen blev fruktansvärd. Jag försökte låtsas att det var bra när det inte var det. Men sen kan man väl säga att jag lärde mig vad jag skulle göra för att klara av det, jag insåg att jag måste göra något åt det, och att jag inte tycka synd om mig själv. Då hittade jag det som blev min jul, säger hon.

Christina Stielli har nu firat många jular själv, och mejslat ut vad hon tycker är en mysig tradition. Hon köper nya myskläder och en speciell julkopp, och rår om sig själv hemma med stora mängder levande ljus, tv:n som sällskap och god mat.

Annons

– När jag sattes i den här situationen så skapade jag min egen jul. I dag skulle jag inte vilja byta ut den. Jag provade att fira med syster ett år, men jag kände mig bara mer ensam.

I år är det många som måste fira jul själva, fast de inte vill. Coronapandemin har gjort det svårare att resa, och de som är i riskgrupp varken vågar eller borde träffa släktingar under julhelgen.

Bästa tipsen för att fira jul ensam under 2020

Författaren tror att det första steget till en mysig ensamjul är att acceptera läget.

– Man kan sitta och älta och begrava sig i det, det skulle jag också kunna göra, men det är ju ingen hjälp om jag gör det. Tänk på att den här julen är man inte själv om att vara själv. Lyft blicken lite, kolla runt där du bor, det kanske är fler i samma situation i närheten. Det är en dag, inte ett helt liv, säger Stielli.

Så firar du jul själv – bästa tipsen

1. Gör dig själv till hedersgäst, och ansträng dig lite extra för att göra det fint för dig själv.

Annons

2. Gör julen som du vill att den ska vara. Bestäm själv, man behöver inte kopiera hur man gjort tidigare.

3. Tyck inte synd om dig själv. Det är många som fastnar i självömkan, och det är destruktivt och farligt.

Även om man inte kan sitta i samma rum som sin familj och släkt går det att hitta alternativa lösningar för att hitta samhörighet. Christina Stielli tipsar om att man kan fika tillsammans över videolänk, och på så sätt ha sällskap även i en ensam lägenhet.

– Har man en massa familj och släkt man inte kan träffa kan man ju göra upp en sociala medier-plan där man planerar in att dricka kaffe med farmor. Man kan kolla på tv tillsammans, och äta lunch tillsammans, säger Stielli.

Läs mer:

Författaren Christina Stielli: ”Jul på egen hand är inget skamligt”'

Christina Stielli: 8 smarta tips för en stressfri vardag

Christina Stielli lämnad: "Acceptans hjälpte mig överleva"

Annons