Bli effektiv och organiserad – utan stress!

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Vem drömmer inte om en organiserad tillvaro där var sak har sin plats? Det finns en uppsjö av system som lovar förinta surdegar, långbänkar och tidstjuvar – en av de mest populära metoderna är GTD, hämtade ur David Allens bok Getting Things Done: The Art of Stress-Free Productivity.

Metoden lovar inte bara struktur på arbetet mellan 8 och 5, det system och tankesätt du anammar färgar även vardagslivet utanför jobbet. Resultatet blir ett uppstyrt liv där du själv har benkoll på läget!


Getting Things Done – 5 principer

1. Samla all information på ett ställe

2. Bearbeta informationen kontinuerligt

3. Organisera informationen efter ändamål

4. Gå igenom informationen regelbundet

5. Gör det som behövs göras!

När du inte springer runt med ”borde göra saker” i huvudet kan du enklare fokusera på det som är viktigt, det avlastar hjärnan och minskar stressnivåerna!

GTD-metodens verktyg

Att göra-listan

Precis som namnet avslöjar handlar det om att få saker gjorda. Men i rätt ordning – och efter en tydlig prioritering. Det enklaste verktyget är att göra-listan, som enligt GTD-metoden är nyckeln till en effektiv och stressfri vardag. Genom att samla allt som ska göras på listan, och enbart utföra uppgifter som är relaterade till den, säkrar du att all effektiv tid läggs på rätt saker.

Ett vanligt misstag är att fylla att göra-listan med för stora uppgifter, med konsekvensen att listan blir ett oöverstigligt stressmoment och får helt motsatt effekt. Bryt ner de större uppgifterna i delmoment, tipsar Allen. Då kan du bocka av uppgifterna i ett högre tempo och känna att du arbetar dig framåt. Många sätter en tidsgräns för hur lång tid en uppgift får ta, till exempel 20 minuter. Se till att passa upplägget efter din agenda för bästa resultat!

Datum och kontext

När du börjat samla återkommande uppgifter, gamla surdegar och nya projekt på listan bör du kategorisera dem efter när, var och hur-principen. Samla till exempel alla moment du ska göra i hemmet för sig och det du ska göra på jobbet för sig – och sätt en deadline på projekten. Sedan kan du strukturera uppgifterna ytterligare genom att koppla dem till de verktyg du behöver för att genomföra dem. Alla viktiga telefonsamtal placerar du för sig, alla viktiga mail för sig och så vidare. Detta gör att du automatiskt betar av punkterna mer effektivt, tipsar Allen.

För dig som arbetar med mail som arbetsverktyg kan tankesättet appliceras enkelt på en överfull inkorg. Strukturera upp mappar och ämnesflaggor som du märker upp inkommande post med, då har du automatiskt arkiverat informationen en stund och behöver inte lägga tid eller energi på ärendet just nu. Sätt sedan i system att gå igenom mapparna enligt ett viss schema.

Källa: idg.se

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

 

LÄS MER:

Stresstypen som skadar kvinnohjärtat

hjarta

En viss typ av stress är en lika stor riskfaktor för hjärtsjukdom som rökning. Så här undviker du den.

Läs mer: Stresstypen som skadar kvinnohjärtat

Testa vår kurs: Stressa ner – lev mer!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför har vi skapat en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt.”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu-pris 349 kronor – läs mer och börja direkt här!

Mer inspirerande innehåll från oss på MåBra:

Dela på: