Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Bachelor-Ida om sin HSP "Varför kan jag inte vara ett socialt geni?"

21 dec, 2021 
Sebastian Martinsson och Ida Nordfors
I säsongsavslutningen av Bachelor 2021 fick Ida Nordfors sista rosen av Sebastian. Idag är de ett par och bor tillsammans. Nu berättar hon på Instagram om att hon ser sig själv som en högkänslig person.
Annons
Högkänslighet – kändisarna som pratat öppet om sin HSPBrand logo
Högkänslighet – kändisarna som pratat öppet om sin HSP

Det var en lycklig Ida Nordfors som tog emot sista rosen i tv-programmet Bachelor Sverige av Sebastian Martinsson – och sedan dess är de ett par. Idag bor de tillsammans i Stockholm där Ida Nordfors arbetar som influencer och har mer än 78 000 följare på sin Instagram. Sebastian Martinsson arbetar på läkemedelsföretaget, precis som tidigare.

I en story på Instagram berättar Ida Nordfors att hon ser sig själv som en högkänslig person (HSP) och att hon ibland känner sig låg. Hennes följare har tagit emot hennes inlägg med kärlek och tycker det är bra att hon berättar om att det inte alltid går att vara på topp.

Vad är HSP ?

Högkänslighet eller HSP är en förkortning av den engelska benämningen "Highly sensitive person" . Det är ett begrepp som myntades av den amerikanska forskaren och psykoterapeuten Elaine N. Aron på 1990-talet. Ungefär 15-20 procent av alla människor i världen uppskattas vara högkänsliga.

Annons

HSP är ingen diagnos utan brukar beskrivas som ett personlighetsdrag. En högkänslig person lägger märke till mycket mer än andra och behöver mer tid och energi för att smälta intryck. Högkänsliga personer kan därför bli stressade i högljudda miljöer och social sammanhang. Det blir för många intryck för det känsliga nervsystemet.

Beskriver sig själv som högkänslig

I sin story på Instagram berättar Ida Nordfors hur hon känner sig emellanåt när hon befinner sig i sociala sammanhang.

– Ibland blir jag triggad av situationer som uppstår i livet där jag känner mig så jäkla socialt låst. Jag slungas liksom tillbaka till lilla osäkra Ida som ofta kände sig udda och exkluderad. Det uppstår ofta efter sociala sammanhang med många människor där jag känt mig obekväm. Blir en väldigt introvert person då som jag inte tycker om, skriver Ida Nordfors och fortsätter:

– Varför kan jag inte bara vara ett socialt geni i alla sammanhang som vissa verkar kunna vara? Jag antar att det är en del av att vara en introvert HSP person och det finns såklart fina saker med att vara det med.

Källa: Instagram - idanordfors, hspforeningen.se,psykologiguiden.se, Nyheter24

Foto:TT

Annons