Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Mia Törnblom: "Det är okej att prestera mindre under vinterhalvåret"

08 nov, 2021 
Kvinna dricker te i soffa/Mia Tornblom
Vintern är här och för många innebär det en rejäl dipp i energi och motivation. Författaren och föreläsaren Mia Törnblom menar att vi bör sätta den inre kritikern på paus tills ljuset är tillbaka.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
TV: Mineralerna som gör dig piggareBrand logo
TV: Mineralerna som gör dig piggare

Kortare dagar med mindre dagsljus kan påverka vårt humör, vår energi och förmåga att prestera. Hur förvaltar man sin energi bäst och hur boostar man sig för att orka hela vinterhalvåret? Mia Törnblom, föreläsare, författare, poddare och ledarskapscoach, återkommer till en term hon kallar för självledarskap, förmågan att leda och styra sig själv i såväl med- som motgångar. Hon jämför det med att träna upp sin kondition inför ett marathonlopp.

— Med självledarskap ser vi till att vara rustade nästa gång livet suget. Lite som att ställa sig i starten på ett marathon och chansa eller ha tränat och förberett oss inför loppet.

Här ger hon sin bästa tips på hur man kan boosta sig själv under vinterhalvåret.

Annons

Mia Törnbloms 5 tips för mer ork och energi under vintern

1. Ta tillvara på ljuset som finns

Vi är alla olika, ingen är exakt den andra lik, men många av oss blir påverkade av mörkret. Då är det såklart klokt att se till att vi får ta del av det ljus som finns. Särskilt morgonljuset är viktigt att tillvarata under vintern. (Anledningen till att vi har vintertid.) Kanske en morgonpromenad innan jobbet vilket leder oss in på nästa punkt ...

2. Motionera!

Motionen är extra viktigt i dessa tider, det behöver inte vara mer än promenader och lite rörlighetsövningar. Det viktiga är att du hittar det sätt att motionera som du gillar. Den motion vi gillar blir lättare av.

3. Prioritera det som ger energi

Om du känner dig deppig så påminn dig om att det kommer en vår till slut. Gör det mysigt hemma, tänd ljus, bjud hem folk på middag, bjud bort dig själv på middag. Se till att du prioriterar det som ger dig energi, i mörka perioder är detta extra viktigt. Glöm inte att njuta, njuta är också hälsa. Att njuta av en bra film, en god middag och goda vänner ger energi och en känsla av mening.

Annons

4. Ha realistiska förväntningar

Det är såklart lättare att prestera när vi är fulla av energi men för många gör mörkret är de presterar lite mindre - låt detta vara okej. Ha realistiska förväntningar på dig själv som du klarar av att leva upp till. Livet är mer än prestation, passa på att ge dig själv återhämtning. Stress är inte farligt men stress utan återhämtning kan göra oss sjuka.

5. Sätt din inre kritiker på paus

På hösten har vi inte nytta av en stark inre kritiker som letar fel. För att vända kritiska tankar kan du skriva ner allt bra du faktiskt gör under dagen och även saker du är stolt över. Gärna sådant som stämmer överens med de behov du har. En dag är det bra att vi jobbar lite extra för att komma ikapp, en annan dag är det bättre att du går hem tidigare (om möjligt) för att det var just återhämtning du behövde den dagen.

Foto: TT, Slate Black

Se också: Så håller du energin uppe under decemberBrand logo
Se också: Så håller du energin uppe under december
Annons