Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Utmattningssyndrom Högkänslighet Hantera känslor ADHD Om MåBra

Är jag sjuk – eller bara sjukt orolig?

08 feb, 2017
Hur vet man om ens krämpor bara är tillfälliga eller om det är något man borde söka hjälp för? MåBra:s psykolog Anna Bennich Karlstedt reder ut.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Jag undrar hur man ska veta när man är sjuk på riktigt, och inte? När jag pratat med folk som blivit svårt sjuka säger de ofta att ”jag kände en oro, en olust i kroppen – och då gick jag till doktorn”. Och så visade det sig att de verkligen var sjuka! Jag känner regelbundet en sorts olust i olika delar i kroppen och jag kan ha ont på olika ställen. Hur ska jag förhålla mig?

Jag är förstås orolig över att jag verkligen ska vara sjuk och inte söka hjälp i tid. Å andra sidan vet jag att jag har nära till oro. Jag är ganska hypokondrisk.

/Vill veta

 

Svar: Ja, hur ska man veta det? En del personer säger att de direkt känner av om något är fel, andra gör det inte. Jag tror inte att det alltid stämmer. Det handlar ju både om vad det är för sjukdom man eventuellt har, men också om hur mycket man uppmärksammar kroppsliga signaler.

Det otillfredsställande svaret är: Vi kan inte alltid veta. Det är naturligtvis bra att gå och undersöka sig om man har ont eller andra symtom på att något inte står rätt till. Problemet är att ångest och oro leder till en rad kroppsliga symtom, som tryck över bröstet, ökad puls och darrningar. Symtom som redan oroliga personer kan uppfatta som skrämmande, vilket i sin tur ökar det kroppsliga svaret ytterligare.

Annons

När man jobbar med hypokondri handlar det om att (efter att man uteslutit fysisk sjukdom) hitta rimliga sätt att kontrollera sin hälsa. Framför allt brukar det handla om att minska kontrollen. Det kan vara att bestämma sig för hur ofta man får gå till doktorn, kolla sin puls eller googla på olika symtom.

Det handlar också om att förhålla sig annorlunda till ovissheten. Vi kan ju inte kontrollera allt. Att träna sig i att stå ut med det blir därför ett viktigt inslag. Är oron stark krävs ofta professionell hjälp av psykolog. Den terapiform som i dag är bäst beprövad är kognitiv beteendeterapi, KBT.

 

Bli av med oro – 7 tekniker som fungerar

Läs också: Bli av med oro – 7 tekniker som fungerar

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons