Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Är du en psykopat? Här har du svaret!

07 dec, 2016 
Anna Carsall
kvinna som tittar i en trasig spegel
Psykopaten saknar helt medkänsla för andra, och gör allt för egen vinning. Så här tar du reda på om du själv är en psykopat!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Har du någon gång frågat dig om du är en psykopat? I så fall är du inte ensam.

– Jag får ofta den här frågan. Och det tror jag beror på att det är stort fokus på det här ämnet, det skrivs och pratas mycket om det. Och så börjar man fundera på hur man själv är, eller om man känner någon som man misstänker har psykopatiska drag, säger Monica Emanell, legitimerad psykolog i Stockholm.

Hur vet man om man själv är en psykopat?

– Rent generellt så ifrågasätter man aldrig sig själv om man är en psykopat. Utan skyller ständigt ifrån sig på andra. Inget är någonsin ens eget fel. Så jag skulle vilja säga att om man ställer sig den frågan så är man sannolikt inte en psykopat.

Vilka varningstecken ska man se upp med, när det gäller andra?

– Det typiska för en psykopat är att han saknar empati gentemot andra, och gör allt för sin egen vinnings skull. Han kan vara känslosam och verka mjuk till en början, men det är bara gentemot sig själv och sina egna behov. Psykopaten är extremt omogen känslomässigt. Allt handlar om ”jag vill ha”, ”jag har rätt att få”. I kombination med det är han beräknande och verkar göra allt rätt vid rätt ögonblick – för att manipulera och få andra dit han vill.

Annons

Läs också: 6 varningstecken på att du dejtar en psykopat

Det kan verka som om psykopater är smarta, men det här är ett reptilbeteende de har i ryggraden.

– De ”tänker sig inte fram” till det beteendet. De kan vara hämndlystna och ofta långsinta sin hämnd. Och är kända för att kunna ruva på ilska länge, ibland i flera år och sedan vid rätt tillfälle hämnas och då vara lika arga och hämndlystna som vid det tillfället då de blev arga.

Det normala när någon har det svårt är att man vill stötta, man blir berörd och vill den andra väl. Om den man är tillsammans med vill separera kan man drabbas av en massa känslor och tankar – men man förverkligar inte tankarna om till exempel hämnd.

Läs också: Psykologen om kvinnliga psykopater: Så känner du igen dem

– Blir psykopaten lämnad och känner att han förlorar något, till exempel av sitt ego, dras han helt med i känslorna och kan utan att tveka ”ge igen” – för att få tillbaka känslan av överläge. Dessutom anser han helt och fullt att han har rätt till detta. Han har inte gjort något fel, det var ju den andra som provocerade fram ”hämnden”.

Är din man en vardagspsykopat?

Psykopaten kan inte älska

– En psykopat har inte förmåga att känna något för någon annan. Han kan inte bry sig om, kan inte känna omtanke eller kärlek. Kan han få något för egen vinning kan han spela kärleksfull eller generös, tills han fått det han vill ha – till exempel pengar eller en känsla av vinst. Många så kallade sol-och-vårare är psykopater.

Annons

Visst kan han gråta och verka berörd, om han till exempel blivit påkommen och fallet tas upp i rätten. Men det är inte för att han ångrar gärningen, eller plötsligt fyllts av medkänsla för offret. Han gråter bara för sin egen skull, för att han har åkt fast. Och det tycker han synd om sig själv för. Möjligtvis kan han ångra sina handlingar – men det är i så fall bara för att han blev påkommen – och själv fick det jobbigt.

Forskare: Sexistiska män får oftare psykiska sjukdomar

Terapi hjälper inte

När man försökt behandla psykopati, via terapi, trodde man under en period att det faktiskt gick.

– Men det fungerade inte. Däremot manipulerade psykopaten den behandlande psykologen, så att hen verkligen trodde att det fanns ånger och insikt. Men det var bara ett spel, för att få något för egen vinning – som att bli utsläppt tidigare ur fängelset.

I dag vet man att psykopati inte kan behandlas med terapi. Ofta har det istället motsatt effekt: Psykopaten blir ännu duktigare på att manipulera.

Annons

_ Det här beteendet är omöjligt att förstå ens om man försöker. Det är väsenskilt från hur friska personer fungerar.

Idag räknar man med att 1-3 procent av den manliga befolkningen i Sverige är psykopater. Och 1 procent av den kvinnliga. Psykopater är vanligare bland grovt kriminella, och pedofiler.

Vissa företagskulturer uppmuntrar till och med ledarskap, där man ska vara slipad, manipulerande och empatilös. Vad man vet idag beror psykopati på en medfödd hjärnskada.

Är din partner en vardagspsykopat?

Är din partner psykopat?

Läs också: Är din partner en vardagspsykopat? Här är signalerna

Annons