Hansen om jobben som kan ersättas av AI: ”Djupt stötande”

Splitbild: En robot och Anders Hansen

AI, artificiell intelligens, är på ordentligt intåg och blickarna riktas mot framtidens arbetsmarknad som kan komma att förändras drastiskt, och det inom en ganska snart framtid, skriver SVT.

VIDEO: 5 saker du inte visste om Anders Hansen
0:55

Efter reklamen: VIDEO: 5 saker du inte visste om Anders Hansen

(0:55)

Slå på ljud

Till exempel kan textroboten Chat GPT slänga ihop allt från artiklar, till skoluppsatser, låttexter och illustrationer på begäran. Frågan är hur det här kommer att påverka oss i framtiden?

Under lågkonjunktur: Här är utbildningarna med bäst jobbchanser

Till SVT säger Anders Hansen, psykiater, att han tror att AI kommer förändra samhället i framtiden – till den grad att ingenting kommer att vara sig likt. Och även synen på vad ett arbete egentligen innebär, menar han.

– Jag tror man måste omdefiniera vad som är ett jobb. Att ta hand om sina barn kanske är ett jobb. Ärligt talat kanske det inte finns något viktigare än det. Jag tror att våra samhällsstrukturer kommer förändras, och vi kommer att se på vad som är ett arbete, annorlunda, säger Hansen till SVT.

Anders Hansen om AI i framtiden

Anders Hansen: Det enda du ska fokusera på för att bli lyckligare

Yrken som påverkas av AI

Magnus Lodefalk, forskare vid Örebro universitet och forskningsinstitutet Ratio och doktoranden Erik Engberg med flera, har tagit fram en lista över yrkenas prognos i framtiden; Vilka som påverkas mest respektive minst av AI:s framfart.

Yrken som påverkas, och som kan dra nytta av AI:
Statistiker
Systemutvecklare
Ekonomiassistenter
Journalister och rekryterare, enligt Framtid.se.

Yrken som inte påveras i samma utsträckning:
Kriminalvårdare
Undersköterska

Källa: SVT.

6 saker du inte visste om Anders Hansen

På frågan vilka jobb han tror kommer försvinna i framtiden, blir han personlig och berättar vad han i stället fasar för:

– Det jag hoppas inte försvinner är jobb som till exempel terapeut, eller vissa jobb inom sjukvården. Om min mamma eller min bror skulle omhändertas av någonting som kan ge rätt svar, rätt uttryck på en skärm, men som inte kan bry sig om dem, då finns det något djupt stötande i det för mig, säger han till SVT och fortsätter:

– Det är som att de omhändertas av en psykopat som inte känner någon av deras smärta.

Vilka jobb är bra att satsa på i närmsta framtiden?

AI eller inte. Arbetsförmedlingen har listat jobb att satsa på inom de fem närmsta åren, enligt prognos från fjolåret. I topplistan finns yrken som undersköterska, förskollärare, polis, ingenjör, systemutvecklare och elektriker. Att utbilda sig är fortsatt viktigt, skriver de. Hela listan hittar du här!

SE OCKSÅ: Frågorna du bör ställa dig själv innan du börjar träna
1:00

Efter reklamen: SE OCKSÅ: Frågorna du bör ställa dig själv innan du börjar träna

(1:00)

Slå på ljud

Utvald läsning