QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

6 saker du inte visste om Anders Hansen

24 jan, 2023 
Anders Hansen
Anders Hansen är psykiatrikern som lär oss allt om hur hjärnan fungerar. Men vad har han själv för hobbys? Hur växte han upp? Här är sex saker du kanske inte visste om den populära tv-profilen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Anders Hansen är överläkaren som lär oss allt om våra hjärnor i program som Din hjärna i SVT och i succéböcker som Hjärnstark och Skärmhjärnan.

Men vad vet man egentligen om den 49-åriga populära tv-profilen? Här är sex saker du kanske inte visste om Anders Hansen

Det här är Anders HansenBrand logo
Det här är Anders Hansen

Inte bara läkare...

Förutom populär hjärnexpert och programledare i SVT, kan Anders Hansen även titulera sig som läkare, psykiatriker, civilekonom, entreprenör, föreläsare och författare.

Anders Hansen har en examen i civilekonomi från Handelshögskolan i Stockholm, och har gått läkarutbildningen på Karolinska institutet i Stockholm och en specialistutbildning inom psykiatri, skriver Expressen.

Tilldelats det prestigefulla priset

2018 tilldelades Anders Hansen det prestigefulla Mensapriset. Ett pris som delas ut ”årligen till en person eller organisation vars gärning stämmer överens med Mensas syfte: ”Att identifiera och främja mänsklig intelligens så att denna kan komma mänskligheten till godo”, går det att läsa på Mensas hemsida.

Annons

Slagit rekordet – håller det än

2019 direktsände Anders Hansen sitt Sommar i P1 på temat ”Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra”. Programmet blev en dundersuccé och leder än i dag ligan över de tio mest lyssnade sommarpraten – någonsin.

Största passionen i livet

Anders Hansen sätter på en skiva.
Anders Hansen älskar musik och får gåshud varje gång han hör The Rolling Stones hit Tumbling dice.
Foto: SVT.


I ett program av SVT:s Din hjärna delar Anders Hansen med sig av vad som ligger honom extra varmt om hjärtat.

– Jag har tjatat om hur viktigt motion är för oss, men jag måste erkänna att mitt livs stora passion, det är musik. Inte för att det är bra för hjärnan, utan för att jag älskar det, säger han i programmet och slår på The Rolling Stones låt Tumbling dice.

– Jag har hört det här tusentals gånger... Jag får gåshud varenda gång. Det slår aldrig fel.

Annons

Läkarens ”okända” hobbys

För Expressen har Anders Hansen berättat att han spelat gitarr sedan 15-årsåldern, och att han har återupptagit gitarrlektioner som vuxen. I samma artikel nämns också i förbifarten att Anders Hansen då även spelade både korpfotboll och tennis.

Anders Hansen på Kristallengalan.

Anders Hansens uppväxt och familj

Anders Hansen växte upp i Täby, Stockholm, med en 2,5 år yngre bror Björn, skriver Expressen. Hans mamma Vanja Hansen, är 77 år och pensionerad sjuksköterska på hjärtintensiven. Anders Hansens pappa Hans-Åke Hansen var pensionerad jurist, och gick bort 2011 vid 71-års ålder.

I en intervju med Dagens nyheter från januari 2020 berättade Anders Hansen att karriären har fått gå före planer på att bilda egen familj.

– Det kanske låter konstigt, men jag har jobbat så mycket så jag har inte prioriterat relationer. Det har inte varit ett medvetet val, utan allt har bara rullat på och varit roligt. Det ena har gett det andra och så märker man att det plötsligt har gått fem år. Jag har inte haft någon överlagd livsstrategi, sa han då till DN.

Annons