Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor Så fungerar dopamin ADHD Om MåBra

Anders Hansen: Mobilerna gör oss sjukare – här är anledningen

03 jan, 2020
Anders hansen om digitalt liv.
Trots att vi nästan kan prata med vem som helst, var som helst, när som helst idag så känner vi oss mer ensamma än någonsin. Och det kan vara just på grund av våra allt mer digitala liv, det menar överläkaren Anders Hansen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Psykisk ohälsa, stress, sömnbrist, övervikt, diabetes och hjärt-kärlsjukdom – här är några av våra vanligaste folksjukdomar idag. Och siffrorna växer hela tiden, trots att vi idag har kunskap, mediciner, behandlingar och olika former av terapi. Hur kommer det sig?

Anders Hansen, överläkare i psykiatri och numer en profil inom hälsoområdet, gästade TV4 Nyhetsmorgon på fredagen och pratade om varför vi mår så dåligt – trots att vi aldrig haft det bättre.

– Vi borde må mycket bättre än vi gör, men trots det äter en miljon svenskar antidepressiva läkemedel i Sverige idag, säger han.

Men Hansen förklarar också att det är en komplex fråga eftersom vi inte vet exakt hur våra förfäder mådde, och även jämförelser med svar från tjugo år sedan kan vara missvisande på grund av hur man ställt frågorna och hur värderingen av olika ord förändrats.

– Men vi mår inte markant bättre än vi gjorde tidigare, och då ska man komma ihåg att Sveriges BNP har dubblats sedan 90-talet, vi har fått det dubbelt så bra – men verkar ändå inte må bättre. Det är märkligt, tycker jag.

Annons

Ångest var något bra

En bakgrund, berättar Anders Hansen, är att våra hjärnor knappt ha förändrats på 10 000 år, trots att väldigt mycket omkring oss har det.

– I den värld som formade oss dog hälften innan tio års ålder, medellivslängden brukade vara 30 år. Vi dog av svält, blödningar och blev ihjälslagna – inte av cancer och hjärt-kärlsjukdomar. De som gick runt och var oroliga hela tiden och såg faror överallt hade en överlevnadsfördel.

Och det är vad som idag kallas ångest – att se faror även där de inte finns, något som alltså var en fördel förr. Enligt Hansen är det alltså konstigt att det finns människor idag som inte har ångest.

Andra saker vi behövde för att överleva förr var att röra på oss, sova ordentligt – och att hålla ihop som flock.

– Det är grundläggande behov vi behöver även i en digital värld. Ensamhet idag är tråkigt, men historiskt gick man under. Ensam överlevde man inte.

Annons

Och trots att vi idag är mer uppkopplade än någonsin och de flesta är del av minst ett socialt forum online, så har vi aldrig känt oss mer ensamma. Framför allt är det unga som känner av ensamheten.

– Tonåringar sover en timme mindre idag än för tio år sedan, och de har minskat sin dagliga rörelse med 30 procent sen år 2000. Var tredje tonåring sover numer med mobilen i sängen som en nallebjörn. Ser man inte hur det kan påverka sömnen tror jag att man är rätt naiv.

Ensamhet ökar risk för hjärtsjukdomar

Anders Hansen berättar vidare att känslan av ensamhet gör oss sjuka, inte bara genom psykiska besvär som depression och ökad självmordsrisk, utan även fysiskt, då det bland annat kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Ensamhet kan nämligen trigga vårt stressystem, vilket på lång sikt kan vara skadligt.

– Våra sociala drifter är inte utvecklade för att sitta vid en skärm, de är utvecklade för att ses. Jag lyssnar på röstlägen tittar på kroppsspråk, pupillstorlek och blickriktning. Får man inte de signalerna tror jag att hjärnan kan tolka det som ensamhet.

Annons

Bara att gå på bio och få skratta eller gråta ihop med andra, även personer man inte känner, kan skapa en känsla av samhörighet enligt studier.

Han menar också att det är viktigt att vi får våra unga att röra på sig mer, inte nödvändigtvis genom skolgymnastik varje dag, utan kanske genom att låta barnen gå eller cykla till och från skolan, och se till att rasterna innehåller lek och gemenskap snarare än skärmtid.

– Digitaliseringen kan vara fantastisk och samtidigt ha biverkningar. Våra mobiler hjälper oss, men baksidan blir att vi lägger ner så mycket tid på den att vi inte hinner sova, röra oss eller träffas, säger Anders Hansen i inslaget.

– A och O är att inse att vi måste röra på oss, sova och umgås. När vi förstår hur viktiga de tre sakerna är så kommer vi vilja ha en förändring.

Källa. TV4 Nyhetsmorgon    Foto: TT

Läs mer:

Anders Hansen: Därför kan du inte lägga ner telefonen

Annons

Överläkaren Anders Hansen: Därför är promenader bästa medicinen!

Anders Hansen: Därför är ensamheten så farlig för oss

Annons