BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Hansen: Därför har vi ett oändligt sug efter kalorier

23 sep, 2020 
anders hansen
Övervikt och fetma blir ett allt större problem – och det hänger ihop med våra hjärnor, menar överläkaren Anders Hansen. Här förklarar han varför vi har ett så stort sug efter kalorier.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Det här är Anders HansenBrand logo
Det här är Anders Hansen

Övervikt blir ett allt större problem runt om i världen. Enligt Statistiska Centralbyrån är idag mer än hälften av alla män överviktiga, bland kvinnor är det drygt fyra av tio. Ett problem är stillasittande, siffror där visar på att många sitter ner hela 9–10 timmar om dagen.

Hansen: Övervikts-problemen har exploderat

Överläkaren Anders Hansen, som bland annat skrivit böckerna Hälsa på recept och Hjärnstark menar också att våra hjärnor inte har hängt med i den utveckling som skett. Utan att de istället är skapade för en tid då vi bland annat skulle överleva svält och stressade situationer. Det krockar med den livsstil vi har idag. Där vi kan välja att vara bekväma och har obegränsad tillgång till både mat och annat att äta.

– Den värld som formade oss var ett helvete. Hälften tros ha dött före 10 års ålder och medellivslängden var 30 år. Det folk dog av var inte hjärninfarkt och cancer, det var svält infektioner och mord, vilket har gjort att vi utvecklat en rad försvarsfunktioner mot just det, säger han till magasinet King, och fortsätter:

Annons

– Om man tar svält som exempel så har det varit det enskilt största hotet mot oss. Det gör att vi har ett oändligt sug efter kalorier, vilket idag leder till att överviktsproblemen exploderat.

Hjärnan är utvecklad för att spara energi

Övervikt var inte ett problem på den tiden då vi letade mat, eller i svårare tider när tillgången på mat har varit begränsad. Hansen säger också att det inte är konstigt att vi är lata och väljer bort träning, det är så hjärnan är utvecklad – för att spara på kroppens energi till de tillfällen vi behöver det. Det är kanske något vi behöver vara medvetna om, för att ändå välja att röra på oss även de dagar det tar emot.

– Hjärnan tolkar all viktnedgång som hotande svält och därför är det så svårt att banta, oavsett hur överviktig man är. Det är naturligt att vara lat. Nu har vi dessutom gjort det så bekvämt för oss att maten levereras hem till dörren och vi har tagit bort de sista stegen med hjälp av elskotrar. Där behöver vi hitta smarta sätt för att få in fysisk aktivitet i vardagen igen, säger han till King.

Källa: King nr 3/2020 Foto: TT

LÄS MER:

Anders Hansen om träningen: Det är hemskt, men effektivt

Hansen: Vi har ingen aning om vad vi utsätter våra barn för

Överläkaren Anders Hansen: Därför borde ALLA ha ångest

Annons