Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Agneta Sjödin: Jag har blivit bättre på att sätta gränser

01 jan, 2022 
Sanna Bergling
agneta sjödin
Agneta Sjödin är en av Sveriges mest folkkära tv-profiler. 2004 vandrade hon pilgrimsleden till Santiago de Compostela, ensam. Det blev en milstolpe på hennes själsliga resa och sökandet efter meningen med livet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Agneta Sjödin, som leder podden Så in i själen, är nu aktuell med en bok med samma namn. I boken får läsarna ta del av insikter och verktyg kring hur man kan värna om själen och bygga en kärleksfull relation till sig själv.

– Det har varit otroligt givande att skriva boken. Även om jag pratat och skrivit om själen tidigare så fördjupas kunskapen varje gång jag reflekterar kring ämnet. Jag lär mig också så mycket nytt om livet från varje människa jag möter i podden och det känns verkligen meningsfullt. Jag älskar att vara i själen som ämne och hoppas att boken ska inspirera andra, säger hon.

Agneta Sjödin om sin inre resa

Agneta Sjödin har alltid sökt efter att känna en djupare och större mening och förstå mer kring sig själv. Vandringen 2004 blev en milstolpe för den djupare själsliga resan, även om den påbörjades tidigare.

– Min inre resa har varit en process under många år. Under pilgrimsvandringen gick jag varje dag ensam med mitt egna sällskap och tankar som processades. Det var som en fysisk och själslig ritual där man först efteråt förstår hur mycket det påverkar en, berättar Agneta Sjödin.

Annons

Varför är det viktigt för själen att vara sin egna bästa vän?

– Den viktigaste resan börjar inom sig själv och för mig är det otroligt viktigt att trivas i mitt egna sällskap, annars är man ju ständigt på flykt från sig själv. Jag har nog alltid trivts i mitt sällskap men denna själsliga process har gjort det lättare för mig att lära känna mig själv och förstå vad som är viktigt för mig i livet. Det kan vara läskigt att ge sig ut på en inre resa eftersom man inte riktigt vet vad som kommer hända och vilka dörrar som kommer öppnas. Det är många tankar och en stor process att sätta igång men plötsligt kommer man till ett läge där det var värt det, säger Agneta Sjödin.

Hur gör du för att fortsätta stärka din själ?

– En stor fördel när man har en bra relation med sig själv är att man ganska snabbt kan känna vad man saknar och behöver. Ibland behöver jag och min själ mer sömn, mer egentid eller kanske träning. Jag stärker själen genom att lyssna inåt och följa mina egna signaler för att hitta en balans som fungerar för mig. Jag försöker också meditera en stund varje kväll för att landa och helt kravlöst bara vara med mig själv.

Annons

På vilket sätt har din själsliga resa fått dig att må bättre?

– Att arbeta med själen tror jag är meningen med mitt liv. Genom att sprida kunskap om själen och välbefinnande känner jag att jag kan tillföra värde till mina medmänniskor. Jag har också fått en bättre relation till mig själv och blivit bättre på att sätta gränser för att ta hand om mitt inre. Som frilansare kan det till exempel vara svårt att tacka nej till ett jobb, men om kroppen skriker efter ledighet behöver man lyssna. Själen behöver också få leva för att vi ska se vad som är viktigt på riktigt, säger Agneta Sjödin.

Foto: Andreas Lundberg

Annons