7 udda sätt att minska din stress

13 dec, 2016 
Udda sätt att lindra stress
Stressig december? Lugn snart är det över! Tills dess kan du hantera stressen med de här 7 oväntade stresstipsen.
Annons

December är en stressig månad för många av oss, med julklappar, luciatåg och nyårssupéer som ska planeras bland annat. Kanske har du inte tid att köra ett yogapass på lunchen? Men kanske hjälper det inte med bara några djupa andetag?

Här har vi, med hjälp av Men’s Health, listat några udda knep som kan hjälpa dig att stressa ner – utan att du behöver lägga om hela ditt liv.

Sjung i duschen

Du måste ju ändå duscha, så varför inte ta ton när du ändå är där? En studie som publicerades i Journal of Behavioral Medicine visade att sång kan minska nivån av stresshormonet kortisol i kroppen. Samtidigt ökar det dessutom hormonet oxytocin, som hjälper kroppen att slappna av. Och du behöver inte sjunga vackert för att din kropp ska gilla det!

Ta med din bästa vän

Det kanske inte är lika lägligt på alla arbetsplatser, men ta med dig hunden till jobbet om du kan! En studie som publicerats i Journal of Workplace Health Management uppmanar alla som kan att ha vovven med sig om dagarna. Enligt studien kan en hund på jobbet få dina kortisolnivåer att sjunka drastiskt. Mysigt!

Annons

Läs också: Våra hundar har stenkoll på hur vi mår

Tänk lite grönare

Och då menar vi inte matmässigt. Kötta på du. Nej, faktum är att bara du går in i ett rumfullt av gröna växter sjunker din puls, blodtrycket och eventuella ångestkänslor blir som bortblåsta. Och har du inte plats för en krukväxt på skrivbordet kan du ara byta skärmsläckaren eller bakgrunden på datorskärmen till en blomsteräng – tydligen räcker det, enligt en studie från Psychology Science, att titta på en bild av grönska i 10 minuter för att stressnivåerna ska sjunka och den kognitiva funktionen öka.

Svär åt stressen

Din mamma kanske motsätter sig det, och du kanske inte ska göra det inför barnen. Men forskare vi Keele University har hittat bevis för att högljutt svärande kan hjälpa dig i stressiga situationer. Anledningen? Vi har svurit i hundratals år, och nu har det blivit ett evolutionellt sätt för människor att hantera stress.

Annons

Läs också: Varningslistan: 15 vanliga kroppsbesvär vid stress

Lukta gott

Kanske dags att byta ut din duschkräm? Doften av lavendel, mango och citron har en drastisk påverkan på stressnivåerna, enligt en studie publicerad i Journal American Chemical Society. Att lukta på någon av dessa dofter i så lite som fem minuter kan minska nivån av stressande neutrofiler (som finns i de vita blodkropparna), samt minska aktiviteten i över 100 gener som kan frammana stressymptom.

Spela Tetris

Börjar stressen bli dig övermäktig? Spela ett spel! Att ta en spellunch där du spelar till exempel Tetris borde räcka för att du ska känna dig lugnare, enligt en studie publicerad i PLoS One Journal. Bara en halvtimme med ditt barndoms uttråkningsspel räcker för att du ska lämna stressiga tankar bakom dig, eftersom du håller den delen av hjärnan upptagen som annars hanterar konceptuellt tänkande

Planera paniken

Blir du stressad av dålig planering? Det kan du lösa genom att bara planera in en sak: Att oroa dig. Genom att ta en kvart eller halvtimme och släppa ut allt och tänka på alla dina problem, så kan du skjuta fram det riktiga stressandet (till du har tid med det). Så välj älv när du ska ha panik, och gör jobbsituationen mer hanterlig.

Annons