7 udda sätt att minska din stress

Udda sätt att lindra stress

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

December är en stressig månad för många av oss, med julklappar, luciatåg och nyårssupéer som ska planeras bland annat. Kanske har du inte tid att köra ett yogapass på lunchen? Men kanske hjälper det inte med bara några djupa andetag?

Här har vi, med hjälp av Men’s Health, listat några udda knep som kan hjälpa dig att stressa ner – utan att du behöver lägga om hela ditt liv.

 

Sjung i duschen

Du måste ju ändå duscha, så varför inte ta ton när du ändå är där? En studie som publicerades i Journal of Behavioral Medicine visade att sång kan minska nivån av stresshormonet kortisol i kroppen. Samtidigt ökar det dessutom hormonet oxytocin, som hjälper kroppen att slappna av. Och du behöver inte sjunga vackert för att din kropp ska gilla det!

 

Ta med din bästa vän

Det kanske inte är lika lägligt på alla arbetsplatser, men ta med dig hunden till jobbet om du kan! En studie som publicerats i  Journal of Workplace Health Management uppmanar alla som kan att ha vovven med sig om dagarna. Enligt studien kan en hund på jobbet få dina kortisolnivåer att sjunka drastiskt. Mysigt!

Läs också: Våra hundar har stenkoll på hur vi mår

 

Tänk lite grönare

Och då menar vi inte matmässigt. Kötta på du. Nej, faktum är att bara du går in i ett rumfullt av gröna växter sjunker din puls, blodtrycket och eventuella ångestkänslor blir som bortblåsta. Och har du inte plats för en krukväxt på skrivbordet kan du ara byta skärmsläckaren eller bakgrunden på datorskärmen till en blomsteräng – tydligen räcker det, enligt en studie från Psychology Science,  att titta på en bild av grönska i 10 minuter för att stressnivåerna ska sjunka och den kognitiva funktionen öka.

 

Svär åt stressen

Din mamma kanske motsätter sig det, och du kanske inte ska göra det inför barnen. Men forskare vi Keele University har hittat bevis för att högljutt svärande kan hjälpa dig i stressiga situationer. Anledningen? Vi har svurit i hundratals år, och nu har det blivit ett evolutionellt sätt för människor att hantera stress.

Läs också: Varningslistan: 15 vanliga kroppsbesvär vid stress

 

Lukta gott

Kanske dags att byta ut din duschkräm? Doften av lavendel, mango och citron har en drastisk påverkan på stressnivåerna, enligt en studie publicerad i Journal American Chemical Society. Att lukta på någon av dessa dofter i så lite som fem minuter kan minska nivån av stressande neutrofiler (som finns i de vita blodkropparna), samt minska aktiviteten i över 100 gener som kan frammana stressymptom.

 

Spela Tetris

Börjar stressen bli dig övermäktig? Spela ett spel! Att ta en spellunch där du spelar till exempel Tetris borde räcka för att du ska känna dig lugnare, enligt en studie publicerad i PLoS One Journal. Bara en halvtimme med ditt barndoms uttråkningsspel räcker för att du ska lämna stressiga tankar bakom dig, eftersom du håller den delen av hjärnan upptagen som annars hanterar konceptuellt tänkande

 

Planera paniken

Blir du stressad av dålig planering? Det kan du lösa genom att bara planera in en sak: Att oroa dig. Genom att ta en kvart eller halvtimme och släppa ut allt och tänka på alla dina problem, så kan du skjuta fram det riktiga stressandet (till du har tid med det). Så välj älv när du ska ha panik, och gör jobbsituationen mer hanterlig.

 

Testa vår kurs: Stressa ner – lev mer!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför har vi skapat en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt.”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu-pris 349 kronor – läs mer och börja direkt här!

Redaktionens tips
Dela på: