7 tekniker för att bli av med oro

14 nov, 2016 
Har du en tendens att oroa dig för saker? Lär dig 7 enkla tekniker som hjälper dig att släppa taget om känslorna.
Annons

Att känna oro är tyvärr ofta liktydigt med att ödsla tid på något som inte leder någonstans, men ändå går många av oss omkring och känner oss nervösa eller till och med får ångest inför situationer som ännu så länge bara finns i våra huvuden.

Att vara oroligt lagd är inget man kan rå för och varför vissa personer är mer benägna att känna oro och ångest finns det många teorier om. Men som tur är det finns det också många bra tekniker för att hantera ångest och oro. Här ger vi dig tips på 7 sätt att bli av med oron.

1. Träna dig på att andas kontrollerat

Om du fokuserar på att andas kontrollerat hjälper det dig att släppa oroliga tankar och hjälper dig att kortsluta kroppens ångestrespons genom att det aktiverar ditt parasympatiska system. Sätt dig någonstans där du har lugn och ro, lägg händerna på magen och andas in långsamt samtidigt som du räknar till fem. Andas därefter ut så långsamt du kan utan att det känns obehagligt och känn hur din mage blir plattare.

Annons

Upprepa så länge du känner att du behöver och fokusera hela tiden på andningen.

Recept.se Nyhetsbrev

2. Skriv ner saker

Skriv ner dina tankar och vad som triggade oron nästa gång du känner dig orolig. Att anteckna hjälper på flera sätt; att se tankarna i svart och vitt kan hjälpa att ge perspektiv och se saker i ett annat ljus. Dessutom, om du antecknar hur du påverkas kan du snart börja se mönster i vad som utlöser din oro och förhoppningsvis lära dig att mota Olle i grind.

3. Ställ dig själv frågan: Kan jag lösa problemet?

Om det du oroar dig för är något praktiskt, snarare än ett inbillat problem, kan du närma dig det med en praktisk inställning – det bästa sättet att motverka oro och ångest är nämligen via handlingskraftighet.

4. Erkänn för dig själv: tankar är inte fakta

Bara för att man tänker en viss tanke, behöver det inte vara sant. Om du ofta är orolig är det svårt för din hjärna att skilja på orostankar med substans, och de som faktiskt helt saknar grund. Resultatet blir att din kropp reagerar likadant på båda scenarierna. Ställ dig frågan: Är denna tanke sann? Fortsätt därefter med att ställa dig själv frågan vad du skulle säga till en vän som uttryckte oro över samma sak.

Annons

5. Skjut oron på framtiden

Att skjuta saker på framtiden är något vi fått lära oss är något dåligt, men när det gäller oro kan det faktiskt vara något bra! Att försöka intala sig själv att sluta oroa sig fungerar inte, men däremot kan du avsätta tid för oro i din kalender. Boka in en ”orostimme” med dig själv – men var noga med att hålla på tiden. På det här sättet lurar du dig själv till att bryta orostankarna och får samtidigt känslan av att faktiskt ha kontroll över dina tankar.

6. Bli av med adrenalinet genom träning

Ständig oro och ångest gör att kroppen blir stressad och håller sig i ett ständigt flyktläge. Motion hjälper dina muskler att slappna av, utlöser endorfiner och gör att adrenalinnivån i kroppen sänks helt naturligt.

Läs också: 5 goda skäl att träna på en balanskudde

7. Identifiera vad som funkar – och gör mer av det

Vad lindrar din oro? Är det att tala med en vän, ta ett varmt bad eller kanske att läsa en bok? Identifiera vad som fungerar för dig och gör det till en vana att bryta tankarna genom att göra något positivt.

Källa: GoodHousekeeping

Av: Malin Perlheden, publicerats först på allers.se

Annons