Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor ADHD Om MåBra

6 olika typer av ångest – så kan du skilja på dem

20 mar, 2017
Ångest är ett av våra vanligaste psykologiska problem och kan dyka upp när som helst i livet och av många olika anledningar. Här är sex olika sorters ångest att skilja på.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Ångest är ett av de vanligaste problem vi svenskar söker hjälp för hos en psykolog. Oavsett om det är en ständigt underliggande oroskänsla eller plötsliga panikattacker som dyker upp ibland så kan det innebära problem i vardagen.

Här är sex olika sätt som ångest kan visa sig – stämmer någon in på dig?

 

1. GAD

Om oron och de ängsliga tankar kommer ofta och under en längre period, trots att du brottas med några större problem, kan det vara ett tecken på GAD – eller generaliserat ångestsyndrom. Merparten av mänskligheten brottas med oro dagligen, skillnaden mellan vardaglig oro och GAD är att den drabbade inte kan sluta oroa sig, även om han/hon gör någonting avslappnande och lustfyllt.

GAD är inte ovanligt, men relativt okänt, och många människor lider i onödan. För det finns effektiv behandling och verktyg som hjälper!

Läs mer: GAD – när oron gör dig sjuk

 

2. Panikångest

En panikångestattack kommer plötsligt, till synes utan förvarning. Vissa får ångest och panikattacker när allt är lugnt, till exempel efter en stressig period. Då kan det vara extra svårt att förstå varför. Men det är egentligen logiskt. För har man varit stressad länge, och äntligen kan vila – känner man efter mer hur man egentligen mår.

Annons

Vanliga symptom vid panikångest är hjärtklappning, varma och kalla vallningar eller stickningar. Man kan även känna det som att man är på väg att svimma eller till och med dö.

Svår ångest leder ofta till att vi blir rädda för nya anfall/attacker. I och med det höjer vi vår egen rädsla och stress – och ökar i och med det sannolikheten för att drabbas av ångest igen.

Lär dig därför känna igen när du har ångest: Då kan du påminna dig om att det ”bara” är just ångest. Att det inte är farligt. Det effektivaste sättet att får bort ångest är att helt enkelt låta den finnas, utan att agera på känslan. Under tiden är det bra att få ner den snabba andningen. Då får hjärnan signaler om att ”hotet” är över, och att den därför kan dra ner på alarmberedskapen. Vilket i sin tur gör att attacken går över snabbare.

Läs också: Ångest – 10 saker du borde veta

 

3. Fobi

En fobi är en stark upplevelse av rädsla, obehag eller äckelkänsla som ofta saknar en rimlig grund. Ungefär 10-15 procent av befolkningen känner så stor rädsla för en specifik situation eller sak att de utvecklar fobier. I värsta fall kan rädslan bli så stor att den hindrar oss i våra vardagliga liv, vilket är en signal för att det kan vara dags att söka hjälp med att överkomma sin rädsla.

Annons

Den psykiatriska termen är specifik fobi, eftersom rädslan är tydligt knuten till en viss sak, plats eller företeelse. Om du har en specifik fobi reagerar du starkt vid kontakt med det du är rädd för. Det kan handla om allt från olika kroppsdelar som, knän, navlar eller skägg, till situationer som att inte ha täckning på mobilen.

Läs mer: Så lär du dig ta kontrollen över dina rädslor

 

4. Social fobi

Den som lider av social fobi kommer att undvika sociala tillställningar som fester, konserter, mingel etc. Det är förvissa saker man kan leva utan, men den sociala fobin kan också gå ut över saker som kärleksliv (för att man inte vågar dejta) eller karriär (man vågar inte gå på jobbintervju).

Kan man inte undvika dessa situationer kan man uppleva stor stress och ångest.

– Man är nervös för det oplanerade, för att det kan bli pinsamt. Tyvärr kan dessa beteenden resultera i att man de facto blir mer stel eller inflexibel i situationen och har svårt att följa med i vad andra säger eller gör, säger psykologen Maria Farm till Expressen.

Annons

Ofta kan bakomliggande orsaker vara saker som har hänt i barndomen, till exempel att man har blivit mobbad.

Läs också: Så blir du en social superstjärna till sommaren

 

5. Tvångssyndrom (OCD)

Den som har ett tvångssyndrom har ofta vissa små ”ritualer” som personen inte vågar sluta med – får att då kommer något hemskt att hända, tror de. Det kan handla om att tvätta händerna ett visst antal gånger innan läggdags eller att kolla att ytterdörren är låst varje gång man går förbi den.

Tvångssyndrom är svårt att bli av med, då det enligt dagens forskning är ett medfött neuropsykologiskt drag. Med terapi och träning kan personer med tvångssyndrom lära sig att leva hur de vill, men om det uppstår stark stress i livet eller stora påfrestningar är det lätt att man faller tillbaka i gamla spår.

– Tvångssyndrom vilar på två ben som hänger ihop: tvångstankar och tvångshandlingar. Att få tvångstankar är att uppleva ”förbjudna” tankar som att man skulle kunna skada eller smitta någon, trots att man absolut inte vill det egentligen. Den tanken måste då göras ogjord eller ritualiseras bort, varvid tvångshandlingen kommer in. Det kan till exempel vara att tvätta händerna eller kontrollera apparater i hemmet på ett visst sätt, säger Maria Farm.

Annons

Tvångssyndrom tros vara ärftligt.

Läs också: Får du hemska tankar ibland? Här är anledningen

 

6. Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD)

Posttraumatisk stress dyker vanligen upp efter att du varit med om ett trauma av något slag, ofta handlar det om en olycka, svår skada eller hot om livet. Genom att få rätt vård och terapi efter en sådan händelse kan PTSD undvikas. Vanliga symptom vid den här typen av ångest är plötsliga flashbacks, minnesbilder av händelsen som blixtrar förbi.

– Man upplever sig, i drömmar eller i vaket tillstånd, vara med om det traumatiska igen. Det är väldigt obehagligt och störande. Händelsen i sig var så överväldigande att den inte har kunnat bearbetas av hjärnan, vilket resulterar i förhöjd irritabilitet överlag. Man blir studsig för minsta ljud och har svårt med uppmärksamheten, säger Maria Farm.

Källa: Expressen

Foto: Thinkstock

 

Psykiskt eller fysiskt? Din ångest kan försöka säga dig något

Läs också: Psykiskt eller fysiskt? Din ångest kan försöka säga dig någonting

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons