5 vanliga myter om introverta

Tankfull kvinna tittar ut genom fönster
5 tecken på att du är både introvert och extrovert
Slå på ljud

I dagens samhälle uppmanas vi att ta för oss, kasta oss in i nya utmaningar, dansa loss på TikTok och gärna delta i gruppövningar där man övar tillit till andra människor genom att trilla bakåt i deras armar. Allt detta är saker som får en introvert person att rysa av obehag. Inte sällan blir hen därför missförstådd och tagen för en asocial eremit.

– Visst finns det en lite större förståelse för introverta idag. Det finns till och med de som numera vågar skriva i sitt CV eller sin dejtingprofil att de är introverta. Men det finns fortfarande många myter att krossa, säger Linus Jonkman, som är aktuell med boken Handbok för introverta – relationerna, karriären, familjen.

Linus Jonkman

Linus Jonkman är själv introvert och har skrivit boken Handbok för introverta. Foto: Anders Hansson

Många kändisar är introverta

Efter succén med förra boken Introvert – den tysta revolutionen har Linus Jonkman föreläst mycket. När han är ute och föreläser får han ofta höra att ”du verkar ju inte ett dugg introvert”. Den uppfattningen grundar sig i missuppfattningen att introverta alltid är blyga och socialt hämmade.

– En introvert person kan vara blyg i vissa sammanhang men vara en lysande scenpersonlighet i andra. Det finns ingen motsättning i det, säger han.

Som exempel nämner han Lady Gaga och Elton John, som båda säger sig vara introverta när de inte står på scen. Barack Obama och Julia Roberts är andra kändisar som sägs vara introverta.

10 introverta kändisar som kan lära oss en hel del om framgång

Vad skiljer en introvert person från en extrovert?

Ett enkelt sätt att ta reda på om man är lagd mer åt det introverta hållet är att ställa sig frågan: Vad brukar jag göra när jag inte behöver göra någonting alls?

– Den som är introvert svarar sällan ”jag ringer en vän” på den frågan. Snarare blir svaret att man plockar ut en bok ur bokhyllan, att man promenerar eller bara reflekterar, säger Linus Jonkman.

Kort sagt: Medan en introvert kan känna lycka av att promenera ensam längst ett hav, hittar den extroverta lyckan i ett hav av ansikten. Vilket inte betyder att den introverta personen skyr andra människor. Introverta vill umgås, men kanske inte lika ofta och länge som andra. Och framför allt inte spontant. Att överraska en introvert person med ett oväntat besök är oftast en dålig idé:

– Spontana överraskningar kan vara överväldigande. Men ett planerat besök är en helt annan sak. Då har man hunnit förbereda sig och kan njuta av besöket, förklarar Linus Jonkman.

Här är några andra missuppfattningar om hur en introvert person fungerar:

5 vanliga myter om introverta

De är dåliga på att kommunicera

Den här missuppfattningen grundar sig i att en introvert person sällan pratar för pratandets skull. Hen pratar först när det finns något genomtänkt att förmedla. Uppstår det en tystnad betyder det att den introverta sitter och tänker. Tystnaden ska därför inte tolkas som något negativt utan tvärtom. Hen kan också titta bort under ett samtal och därför verka oengagerad. Men det gör hen för att ta in det sagda i lugn och ro.

De är blyga

Nej. Introverta är inte nödvändigtvis blyga. Blyghet är en rädsla för att bli mittpunkt i en social situation. Skillnaden är att den som är introvert inte har något behov att vara en mittpunkt eller att hävda sig. Hen söker helt enkelt inte andra människors bekräftelse på samma sätt som den som är extrovert.

Man kan se på människor att de är introverta

Två personer som knappast upplevs som introverta är Lady Gaga och Elton John. Så nej, det går inte att ”se” på en person om man är extrovert eller introvert. Dessutom har de flesta av oss båda dragen, men det ena kan dominera.

15 tweets du kan relatera till – om du är introvert

Introverta nej-sägare som ogillar förändringar

Medan den som är extrovert gärna kittlar sitt dopamin med att byta jobb eller måla om hemma, är den introverta generellt mer avvaktande till spontana förändringar. Hen är inte nej-sägare, hen vill bara reflektera och fundera igenom saken först.

De är ensamvargar utan social kompetens

Visserligen trivs den introverte väldigt bra i sitt eget sällskap men hen kan trivas lika bra med andra – i lagom portioner. Att inte vara social betyder inte att man inte har social kompetens. Det är två olika saker. Introverta är lika socialt kompetenta som andra men de hävdar inte sin viktighet med en fullbokad möteskalender.

Foto: TT

Utvald läsning