Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Att vara tillsammans med en narcissist: 5 sätt det skadar dig på

31 mar, 2023 
En narcissist och partnern i en giftig relation
Du blir nedtryckt, sårad och bedragen. Att vara tillsammans med en narcissist kan vara rentav giftigt för kärleksrelationen. Psychology Today har listat fem saker narcissisten gör som skadar förhållandet.
Annons

Narcissister är kända för att vara charmiga, sociala och manipulativa personer med bristande empati.

Kvinnliga narcissister – så utmärker de sigBrand logo
Kvinnliga narcissister – så utmärker de sig

Men hur fungerar en narcissist i ett förhållande kan man undra, och på vilket sätt påverkas partnern av att leva med en narcissistisk person som man älskar?

Med sitt manipulativa beteende kan den egocentriska narcissisten såra sin partner djupt, samtidigt som de varken kan ge eller ta emot kärlek på ett hälsosamt sätt, skriver Psychology Today.

Under det hårda och känslokalla skalet gömmer sig ofta en osäker och sårbar person, kanske med ett trauma i bagaget, som försöker gömma sig bakom en grandios fasad, rädda för att visa sitt riktiga och sköra jag, enligt sajten.

Nedan har Psychology Today lista fem sätt narcissisten kan göra kärleksrelationen giftig.

Annons

Fem giftiga saker narcissisten gör i ett förhållande

1. Bristande empati

Eftersom narcissister ofta har bristande empati kan det också innebära att de inte bryr sig om eller intresserar sig för sin partner. Det i sin tur kan få partner att känna sig avvisad och oviktig vilket kan såra en djupt. Man kanske drar sig tillbaka, isolera sig och känner sig allmänt ensam.

2. Manipulativa

Narcissister är proffs på att vara manipulativa och ge en dåligt samvete för att få sin vilja igenom. Så även i en kärleksrelation, skriver Psychology Today. Genom att charma och skrämma, kan de på så sätt kontrollera sin partner vilket kan få hen att känna sig fast och maktlös i relationen.

3. Gaslightar

Att gaslighta sin partner för att få hen att tvivla på sin egen förmåga och sinneshälsa är en metod narcissister kan ta till i en kärleksrelation. De förvrider sanningen, avslår fakta som strunt och skyller ifrån sig. Partnern kan exempelvis bli anklagad för att vara elak eller för känsligt – eller för vad som helst som kan få en att börja ifrågasätta sig själv.

Annons

4. Nedvärdera

Narcissisten kan trycka ner och nedvärdera sin partner genom att kritisera och förolämpa. De ger inte partnern någon uppmärksamhet och visar heller ingen ömhet vilket kan bidra till att partnern känner sig värdelös. Psychology Today skriver om ett exempel där en patient med narcissistiska drag berättade för sin psykolog att han vet om att han har en snygg fru, men väljer att avvisa henne för att hon inte ska tro att hon kan få någon annan.

5. Otrohet

För att mätta sitt bekräftelsebehov, utan att känna skuldkänslor, är det inte helt ovanligt att narcissister är otrogna, menar Psychology Today. Otrohet kan orsaka en enorm skada på förhållandet – om det ens uppdagas att narcissisten har varit otrogen mot sin partner.

Två olika typer av narcissister

Narcissisten delas upp i två olika typer: Den öppna narcissisten och den dolda. Det finns tre viktiga kännetecken hos en person som vården bedömer lider av narcissistiskt personlighetssyndrom. Faktorerna återfinns både hos öppna och dolda narcissister men tar sig olika uttryck:

Annons