5 onödiga saker du betalar för som får pengarna att rinna iväg

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Vår vardag kantas av diverse utgifter, vissa stora och andra små. Men det är inte nödvändigtvis de stora utgifterna som skapar de största hålen i plånboken.

Bovarna kan nämligen vara de små, ofta återkommande utgifterna som sakta men säkert äter upp en mindre förmögenhet och hindrar dig från att spara och kanske ha råd med det du drömmer om . Dessutom är just dessa utgifter ofta slentrianmässiga och i många fall rent ut sagt onödiga.

Läs också: 5 smarta sätt att spara pengar – varje dag

Här listar vi, med inspiration av Veckans affärer, fem utgifter du kan se över eller helt göra dig av med för att få mer pengar på spar- eller investeringskontot.

1. Kabel- och satellit-tv
Kostnaden för kabel- och satellit-tv är ofta större än för en streamingtjänst. Se över dina tv-vanor, tittar du mer på serier och filmer än på olika kanaler? Prova om du kan klara dig utan ditt dyra tv-paket eller till och med helt utan tv – du kan spara mycket pengar på bara en månad.

2. Dryck
Kranvatten är gratis och precis lika bra som flaskvatten. Men under denna kategori faller även alla energidrycker och kaffekoppar du köper på vägen till jobbet. De få kronorna du betalar varje dag växer fort till en ansenlig summa pengar.

Läs också: Spara pengar: Bli av med onödiga vardagsutgifter

3. Prenumerationer
Oanvända prenumerationer får pengarna att försvinna snabbt. Se över dina prenumerationer och om du upptäcker några du inte använder eller har glädje av är det dags att säga upp dem. Säg upp det dyra gymkortet som du inte utnyttjar och hitta en ny, billigare träningsform. Du behöver inte heller flera streamingtjänster samtidigt och hinner du verkligen lyssna på både musik och talböcker i den mån dina prenumerationer omfattar?

4. Restaurangmat
Restaurangmat är oftast dyrare än hemlagat och en given post att se över i din budget. Det gäller både matlådan till lunch och all hämtmat du väljer istället för den hemlagade middagen. Leta upp enkla, snabba recept på nätet om du har ont om tid och satsa på storkok istället för att göra mat varje dag.

Läs också: Ät nyttigt – och spara både kalorier och pengar

5. Matsvinn
Mat är inte gratis och du vill utnyttja varje spenderad krona. Minimera matsvinnet genom att planera dina inköp och din veckomeny, på så vis använder du så mycket som möjligt av råvarorna. Håll koll på alla bäst-före-datum i ditt kylskåp och frys in mat du inte hinner äta upp.

Foto: Shutterstock

 

 

Mer inspirerande innehåll från oss på MåBra:

Dela på: