Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor Så fungerar dopamin ADHD Om MåBra

5 enkla knep – för att slippa onödig hälsoångest

10 jul, 2025
Kvinna håller om sitt knä
Blir du väldigt orolig när det känns som att något är “fel” i foten efter en löprunda eller befarar du att något allvarligt ska hända så fort du får ett utslag? Personer med hälsoångest kan tolka normala kroppsliga förnimmelser som farliga – med hjälp av känslomässiga resonemang. Här är fem tips för att stilla oro som drivs av känslor – i stället för fakta.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Se sex tecken på hälsoångestBrand logo
Se sex tecken på hälsoångest

När vi kommer fram till att något måste vara sant bara för att det känns sant, så ägnar vi oss åt emotionella resonemang. Vi kan blunda för både fakta och sammanhang som talar emot vår känsla – och intala oss själva att något är allvarligt då det känns fel.

Och har du hälsoångest kan detta resonemang vara särskilt kraftfullt. Det menar terapeuten Brittney Chesworth. Detta eftersom “vi ofta upplever ångest i våra kroppar, vilket naturligtvis gör att känslorna känns ännu mer verkliga och brådskande”, skriver hon på Psychology Today.

Har du ofta hälsoångest kan det därför vara bra att vara medveten om när känslomässiga resonemang smyger sig på. De kan vara kraftfulla, samtidigt som de varken är tillförlitliga eller opartiska. Här är Brittneys fem tips för att slippa onödig oro.

Annons

1. Identifiera röda flaggor

Vet du med dig att du brukar överreagera kan det vara smart att ta ett steg tillbaka innan du agerar när du känner oro över något hälsorelaterat. Börjar meningen i ditt huvud med “Jag känner bara att..” så är det ofta en indikation på att det är rädsla, inte fakta, som driver på antagandet, enligt terapeuten.

2. Vad stödjer din tes?

Nästa steg är att undersöka vad du faktiskt vet om situationen. Finns det några färska testresultat, objektiv data eller annan feedback som du förbisett på grund av det du känner?

3. Har du haft samma känsla tidigare?

Att blicka bakåt i tiden kan också vara ett effektivt sätt att påminna sig om att ens känsla kan vara fel. Fråga dig själv, har du varit i en liknande situation tidigare, där du varit säker på att något varit fel men där det sedan visat sig att det inte var det? “Detta är ett kraftfullt sätt att bygga upp motbevis mot antagandet att dina känslor är exakta förutsägelser om fara”, skriver Brittney.

Mabra 21-dagar logoMabra 21-dagar
Sommarkampanj 60% rabatt

Kom i form på 21 dagar!

Skaffa nya kost- och träningsvanor med MåBra. För bara 199 kr får du:
  • Kostplan
  • Träningsfilmer
  • Recept
  • Experttips

4. Finns det någon annan förklaring?

Ett annat knep är att vara nyfiken på sina känslor, och behandla dem som en hypotes i stället för slutgiltig slutsats. Detta öppnar för ett mer balanserat tänkande där man kan utforska alternativa förklaringar.

Annons

5. Förstärker din ångest känslan?

Ett sista råd? Misstänker du att något är fel men är inte helt säker, så vänta i ett dygn innan du agerar. Då drar du inga förhastade slutsatser. “Varje gång du pausar och reflekterar i stället för att reagera automatiskt tränar du om din hjärna. Och det blir mer och mer. Så småningom lär sig din hjärna att känslor inte är lika med nödsituationer”, skriver psykologen.

Foto: TT/Shutterstock

Annons