Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

4 sätt ensamhet påverkar din hälsa

21 dec, 2016 
Ensamhet kan vara skadligt
Ensamhet behöver vi alla ibland, men för mycket av det kan faktiskt göra skada! Här är fyra sätt som ensamheten kan påverka din hälsa.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Ibland kan det skönaste som finns vara att helt ensam få krypa upp i soffan med en kopp te och din nya tv-seriefavorit. Men att hålla sig för sig själv för mycket – eller känna dig ensam fast du har människor omkring dig (Jo, man kan känna sig ensam fast man har sällskap) kan faktiskt påverka din hälsa. Här är några sätt om ensamheten har effekt på din kropp.

Läs också: Är du ensam i jul? Psykologens bästa tips

 

Du kan gå upp i vikt

När du lagar mat till en har du fördelen att alltid få välja vad du ska äta. Skönt – men det kanske resulterar i några för många fil-och-flingor-middagar eller pizzarester ståendes i köket. För hur kul är det egentligen att stå och hacka grönsaker och steka kyckling till sig själv? Dessutom är det svårare att bara laga en portion, de flesta recept är ju minst för två. Men vem mer än du blir lidande av det? Ingen, men räcker det inte att det påverkar dig?

Annons

Studier visar att personer som bor ensamma oftare har en ohälsosam diet än de som bor två eller fler. Däremot är det värre för män, som i större utsträckning har en dålig diet om de lever ensamma.

 

Det gör dig sjuk

En nyligen publicerad studie i Proceedings of the National Academy of Sciences menar att upplevs ensamhet (alltså bara att du känner dig ensam, du måste inte faktiskt vara det) kan öka risken för för tidig död med 14 procent. Ensamhet tycks trigga kroppens ”fly eller fäkta”-system och försämrar därmed immunsystemet och gör oss mer mottagliga för inflammationer.

 

Det kan slå mot bankkontot

Studier visar att ensamma personer ofta vänder sig till materiella ting för att hitta lycka. Alltså är shopping som terapi! Det gäller dock bara om själva inköpet – oavsett om det är en ny tv eller ett par klackar – faktiskt ger glädje eller tröst. Om du däremot köper något för att du tror att det kommer få andra människor att dras till dig, så kommer du bara att bli ännu mer olycklig än innan när du inser att så inte är fallet.

Annons

 

Din hjärna orkar inte

Att bo med en partner, rumskompis eller till och mer hyra ut ett rum kan se till att du håller hjärnan i form. Studier visar att ensamma människor har större risk att få problem med minnet när de åldras. Faktum är att ensamma löper upp till 70–80 procents större risk att utveckla demens än de som bor med någon. Och de som upplever sig som ensamma löper upp till 2,5 gånger större risk att få kognitiva problem senare i livet.

Källa: Prevention

Foto: IBL

Så blir din ensamma jul den roligaste! 8 tips

Du kan ha kul även om du är ensam i jul!

Läs också: Så blir din ensamma jul den roligaste! 8 tips

Annons