10 saker du bör sluta med 2017 – för att bli lyckligare

Så blir du lyckligare 2017.

Vill du leva ett så berikat liv som möjligt, med hälsan i behåll och större chans att vara lycklig? Då är det dags att se vissa av dina vanor för vad de verkligen är: ovanor. Och göra något åt dem!

10 ovanor du bör sluta med nästa år:

1. Ligga i soffan och slösurfa/se på TV/spela Candy Crush

Att ta det lugnt och varva ner är bra för din kropp och ditt mående, men för mycket kan tvärtom vara skadligt. I dag sitter vi mycket vilket påverkar vår metabolism och vårt åldrande.

En måttstock att gå efter är att träna konditionen åtminstone 150 minuter varje vecka. Styrketräning är inte bara bra för din metabolism utan stärker även dina leder och muskler, något som är minst lika viktigt. Satsa på att styrketräna två dagar i veckan.

2. Vakna upp bakfull varje helg

Olika studier säger att en viss mängd rödvin är bra för din hälsa, men när du överstiger den mängden riskerar du inte bara att tillslut bli överviktig och knappt ha någon energi. Du riskerar även flertalet sjukdomar och gör dina organ en björntjänst. Du behöver inte lägga ner ditt drickande, men om du vill ha en frisk och lycklig kropp behöver du se över dina alkoholvanor och se om du kan dra ner mängden.

3. Hoppa på quick fix-dieter

Det kan låta lockande att hoppa på en diet som säger att du går ner x kilo på x veckor. Men sanningen är att en quick fix-diet är just vad det låter: en quick fix. En sådan diet håller inte och kommer bara att stressa din kropp.

Om du verkligen behöver hjälp med att nå en hälsosam vikt är det bättre att ta kontakt med någon som kan ge dig ett kost- och träningsupplägg där du äter nyttigt, men i normala mängder.

LÄS OCKSÅ: Gå ner i vikt snabbt – bästa knepen

4. Kolla sociala medier innan du somnar

Du vet att du ska få mellan 7–9 timmars sömn varje natt. Att ligga och scrolla igenom sociala medier kan lätt göra att du blir pigg och i stället för att varva ner är du mitt uppe i att gå igenom Instagramflödet hos din mosters kompis ex. Om du måste titta på telefonen när du ligger i sängen, se till att lamporna är släckta runt omkring och att du har det lägsta ljuset på telefonen. Aktivera ”Night Shift” vilket gör att det blåa ljuset minskar och att det blir lättare för dig att till slut somna.

5. Rökning

Om du har rökt en längre period är det givetvis riktigt svårt att ge upp nikotinet. Men det är värt det. Vill du leva ett långt, friskt och lyckligt liv kan inte rökning vara en del av det. Rökning ökar nämligen risken för olika hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och lungsjukdomar. Bestäm dig en gång för alla och håll fast vid ditt beslut.

Hitta motivationen.

6. Jämföra dig själv med andra människor på sociala medier

Det är lätt att tro att alla lever ett drömliv förutom du. Och vissa gör det på riktigt. Men de allra flesta av oss lever inte ett perfekt liv och har ångest, brottas ibland med räkningar eller känner oss otillräckliga då och då. Det är viktigt att komma ihåg när du går igenom dina sociala medier.

Och kanske är det dags att sluta följa de konton där du aldrig hittar inspiration eller får energi från utan bara känner dig nere och otillräcklig av.

7. Oroa dig

Det du oroar dig över är bara en tanke. Och saken är den att det du oroar dig för är inte alltid sant. Ta några djupa andetag, var närvarande och fråga dig själv om det finns någon logik i att vara orolig över just detta. Genom att göra detta kan du lättare se på saken realistiskt.

Känner du att du inte kan kontrollera din oro är det dags att ta kontakt med någon professionell som kan hjälpa dig med detta.

LÄS OCKSÅ: 7 tekniker för att bli av med oro

8. Klaga över minsta lilla

Att klaga kan ibland kännas otroligt skönt och befriande. När du klagar över något lurar nämligen hjärnan dig att tro att du gör något åt situationen du är missnöjd över. Men sanningen är något annat.

Din hjärna kan inte registrera allt som händer i din omgivning. Du lär den att hitta mönster och registrera saker utefter vana. När du klagar över något lär du hjärnan att hitta samma saker vilket gör att du enbart ser sådant du stör dig på.

När du märker att du börjar klaga är det dags att flytta fokus till något som är positivt i situationen. Det innebär inte att du accepterar något du inte gillar utan att du tränar hjärnan till att hitta saker du uppskattar.

9. Använda distraktioner för att kväva dina jobbiga känslor

Varje gång du är lite nere finns det massor av sätt för dig att undvika att ta tag i dina jobbiga känslor. Du kan surfa på sociala medier, äta ett paket kakor eller dricka en halv flaska vin. Men inget av dessa sätt hjälper dig att ta itu med kärnan till de jobbiga känslorna.

För att leva ett långt och lyckligt liv är det viktigt att du tar itu med sådant som känns jobbigt för dig. Först då kan du även känna riktig glädje.

10. Sätta alldeles för höga mål

Det är viktigt att komma ihåg att vi människor förändras långsamt och att stegvis. Ett vanligt misstag är att vi vill göra en förändring alldeles för snabbt. Istället för att sätta ett högt mål är det bättre att ta små steg och långsamt göra en förändring. På så sätt kan du anpassa dig bättre och när du har nått ett delmål blir du ofta peppad till att nå nästa.

LÄS OCKSÅ: Tänk om – och uppnå dina mål

Källa: Self.com

 

Vill du läsa mer om hälsa och personlig utveckling? Prenumerera på MåBra:s nyhetsbrev!

Redaktionens tips