Annons

Annons

Professorn: Här finns nyckeln till ett längre liv!

På dina kromosomer finns en detalj som styr din livslängd. Och du kan påverka den – både genom att vara mer aktiv och mer passiv. Låter det konstigt? Läs det här så förstår du!

Tänk dig ett skosnöre. I varje ände sitter en skyddande plasthylsa som förhindrar snöret från att fransa upp sig och gå sönder. Dina telomerer är som den skyddande hylsan – de sitter i slutet av dina kromosomer och ser till att de inte slits och förkortas. Ju längre de är, desto större är chansen att du håller dig frisk och blir riktigt gammal.

Annons

Tidigare trodde forskarna att vi inte kunde påverka längden på våra telomerer. Men nu har man tänkt om. Bland annat har forskare visat att negativ stress och trauman förkortar telomererna, liksom rökning och sjukdomar som diabetes, hjärtsjukdom och depression. Numera vet man att vi kan göra motsatsen också – förlänga telomererna. Till exempel har människor som äter sunt och rör på sig längre telomerer. En som har studerat detta är professor Mai-Lis Hellénius på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

hellenius– Vi har tittat på äldre, överviktiga personer som satt stilla mycket. Bara genom att få in mer rörelse i vardagen kunde de förlänga sina telomerer. Och det handlar inte om någon hård träning utan om att ta sig upp ur soffan eller kontorsstolen oftare, säger hon.

Det är alltså minskat stillasittande, snarare än mer träning, som är den springande punkten när det gäller att hålla sig frisk.

–Det räcker inte heller med att träna hårt tre gånger i veckan och tro att man kan sitta stilla resten av tiden. Man behöver få in mer rörelse i vardagen också: Stå på jobbet, ta trapporna så fort tillfälle ges och promenera minst en halvtimme om dagen, säger Mai-Lis Hellénius.

Fysisk aktivitet har flera positiva effekter på hälsan, men vissa av dem är kortvariga och det är därför de behöver fyllas på varje dag. Ett enkelt sätt är att ta en bensträckare en gång i halvtimmen eller att gå omkring medan man pratar i telefon. Alla avbrott i sittandet är bra.

– Kosten har givetvis också en stor betydelse. Ju mer medelhavslikt man äter, desto längre telomerer verkar man ha. Till och med hos rökare har man sett att längden ökar lite om de äter medelhavskost.

Bli smalare & friskare med medelhavsdieten
medelhavsdiet

Kost från medelhavet kan motverka sjukdom och underlätta viktnedgång. Dessutom kan den öka dina chanser till ett längre liv, visar ny forskning.

Läs mer: Friskare & smalare med medelhavskost 

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…