Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Råris eller vitt ris – vad är egentligen nyttigast?

29 jun, 2021 
råris och vitt ris
Ska man välja råris, eller brunt ris och fullkornsris som det också kallas, eller ska man hålla sig till vitt ris? Vad är egentligen nyttigast och varför? Vi reder ut när det är bäst att äta vad.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 Livsmedel som inte är så nyttiga som du trorBrand logo
5 Livsmedel som inte är så nyttiga som du tror

Här i Sverige äter vi relativt blygsamt med ris om man jämför med Asien. Om en svensk äter i snitt knappt 6 kilo ris så äter någon i Asien 150 kilo ris per år. Men vad väljer du när du äter ris – vitt ris eller råris?

Och om man gillar vitt ris mest, kan det ändå vara värt att välja råris ibland? Är råris bättre än vitt ris – och i så fall hur? Det ska vi försöka reda ut nu!

För det första så spelar det inte roll om man pratar om råris, även kallat brunt ris eller fullkornsris, eller vitt ris när det kommer till hur mycket kalorier det innehåller, hur mycket kolhydrater, protein eller fett.

Det är framför allt kolhydrater i ris men det innehåller också lite protein och väldigt lite fett.

Råris innehåller mer näringsämnen

Den stora skillnaden är att råris innehåller mer vitaminer, mineraler och betydligt mycket mer fibrer. Bland annat handlar det om magnesium, järn, zink, selen, Vitamin B1 och B3. När man tar fram det vita riset tas också vissa nyttiga fettsyror bort, syror som finns kvar i råris.

Annons

Råris kallas det när det yttersta skalet på riset är borta. Riset behöver skalas för att man ska kunna koka och äta det. Kvar blir en hinna kring riset, och det är den hinnan som innehåller mycket av vitaminerna och mineralerna.

För att man ska kunna få fram vitt ris så behöver man ta bort det yttre skiktet. Då tar man alltså även bort en hel del av risets näringsämnen.

Råris ses som hälsosammare av många då fibrer och andra näringsämnen i råris kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar, samt andra livsstilssjukdomar. Man har också sett att vitt ris ger snabb blodsockerhöjning. Däremot kan vitt ris vara bättre för magar som är känsliga för fibrer.

råris

Råris kan också innehålla mer arsenik

Men det är inte bara nyttigheter som råris innehåller mer av. Enligt Livsmedelsverket är det också ofta högre halter av arsenik i råris än vad det är i vitt ris. Det kan bero på att arsenik samlas lättare i risets skal, som det ofta finns kvar mer av i fullkornsprodukter.

Livsmedelsverket rekommenderar att man inte äter ris får ofta. Och att man när man äter ris, oavsett om det är vitt ris eller råris, kokar riset med extra mycket vatten som man sedan kan hälla av. De menar att det inte alltid är bra att välja fullkornsris.

Så – vilket ris som egentligen är bäst att äta kan vara svårt att ge ett konkret svar på. Det kan delvis bero på hur mycket ris man äter, eller hur ofta. Man kan ju också variera sig!

Källa: Livsmedelsverket Foto: TT

Annons