Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Vegan som livsstil – det här är vad det innebär

30 okt, 2018 
Att vara vegan kan innebära så mycket mer än en särskilt kosthållning.
Nyfiken på hur det är att vara vegan? Du är inte ensam. Intresset för en vegansk livsstil ökar.
Annons

Att vara vegan kan vara en hel livsstil – eller bara ett sätt att äta. Tre-fyra procent av svenskarna är veganer och de avstår alltså från att äta någonting som kommer från djurriket. Att vara vegan betyder att man avstår från kött, fisk och fågel men även en lång rad andra saker som kommer från djurriket: honung, mjölkprodukter, ägg, godis med gelatin och D-vitamin gjort av ullfett.

Men en del väljer att gå ett steg längre och avstår också från att sova på en dunkudde, använda smink med färgämnen från löss eller kläder av ylle, päls eller skinn. Ytterligare några bojkottar djurparker, delfinarier och cirkus och att smycka påskriset med fjädrar, som ofta kommer från kalkonindustrin. Likaså bojkottas stearinljus – som vanligtvis görs av djurfett.

Vill du veta mer om hur det funkar att vara vegan? Här är din nybörjarguide till den veganska världen!

Maten

Varför: Många veganer har valt sin livsstil av etiska skäl. De tycker inte att det är rätt att döda och äta djur eller att djur exploateras för människans skull. Djurindustrin anses också vara en stor miljöbov och genom att äta veganskt bidrar man till en bättre miljö och hållbarare värld. Ytterligare en del väljer att äta veganskt för hälsans skull.

Annons

Veganen väljer: Mat från växtriket och dryck som inte framställs med hjälp av animaliska ingredienser i till exempel filtreringen. Protein från djur ersätts med proteinrika alternativ från växtriket, främst bönor, ärter, linser, tofu eller andra färdiga sojaprodukter som finns att köpa. Pasta, bröd, ris och gryn varvas med massor av grönsaker och frukt. Mejeriprodukter ersätts med sådana som är baserade på havre, soja, ris, nötter eller något annat från växtriket. Att ta ett tillskott av vitamin B12 rekommenderas, om man äter helt veganskt.

Veganen väljer bort: All mat och dryck med ursprung i djurvärlden – även ägg, honung, mat som berikats med D-vitamin från ullfett, såser och marinader med till exempel räkpasta. Även godis med gelatin, som är en gelé man får efter kokning av köttben, och vissa färgämnen som utvinns från insekter och löss. Vin som klarnats med äggvita och öl med honung eller som har filtrerats med gelatin.

Annons

Kläderna

Varför: Precis som med maten gäller det att inga djur fått dö eller lida vid tillverkningen av kläder eller skor.

Veganen väljer: Gärna kläder av växtfibrer från hampa, lin och bambu. Syntet och fleece är okej – men då gärna köpt second hand. Helst ska plaggen också vara fairtrade-märkta och ekologiska.

Veganen väljer bort: Päls, skinn, ull, dun, skinn, läder och silke. Vissa väljer också bort bomull, trots att det är en växt. Detta för att bomullsodling anses så pass miljöförstörande och kräver så mycket kemikalier. Ekologiskt odlad bomull brukar gå bra.

Makeup & hudvård

Varför: Genom att välja veganmärkta produkter vet man att djur inte farit illa i tillverkningen. Bivax och lanolin är exempel på två vanliga ingredienser från djur som används i kosmetika och hudvård.

Veganen väljer: Produkter som vare sig innehåller ingredienser från djur eller har testats på djur. Visserligen är det idag är det förbjudet att sälja djurtestat smink inom EU och det är även förbjudet att testa ingredienser på djur. Men det finns kryphål i lagen som gör att vissa företag ändå kan sälja djurtestade produkter inom EU. Här är några företag som inte testar på djur och som har ett delvis veganskt sortiment: ACO, Akademikliniken, Björk & Berries, Lumene, Lush, Kicks. Veganen letar också efter ”Cruelty-Free”, ”Vegan” eller logotypen Leaping Bunny.

Annons

Veganen väljer bort: Alla animaliska ingredienser som lanolin (ullfett) bivax, honung och färgämnet carmine som kommer från löss och pärlemorglitter som görs av musselskal. Många populära ingredienser, till exempel hyaluronsyra och karbamid, finns både som animaliskt och vegetabiliskt. Om det inte framgår att det är en vegetabiliskt variant får man kontakta företaget och fråga.

Källor: valjvego.se, djurrattsalliansen.se, vegobeauty.se  Foto: IBL

Läs mer:

Vegan eller vegetarian? Det här bör du tänka på kring kosten

8 inspirerande vegankonton på Instagram

Hjälp! Veganer kommer på middag, vad bjuder jag på?

 

Annons