Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Oumph! Allt om senaste snackisen i frysdisken

26 jan, 2016 
AvMikaela Råberg
Vad är oumph, varför är det så gott och hur kan det vara så nyttigt? Sojaproteinet från Food for Progress har tagit veganer och vegetarianer med storm – och nu är det köttätarnas tur.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Oumph, ”fuskköttet” av soja, har funnits på marknaden i drygt ett år, men det är först nu som produkten börjar bli känd för den stora massan.

Oumph har börjat inta frysdiskarna runt om i landet och nyligen lanserade snabbmatskedjan Max sin veganska burgare – med just pulled oumph som huvudingrediens .

Till skillnad från andra vegetariska och veganska proteinprodukter har oumph en unik fiberaktig struktur och en ”tuggig” konsistens som går hem hos de allra flesta oavsett om du är vegan, vegetarian eller köttätare.

Oumph är rikt på protein, järn, fibrer och folsyra – men är samtidigt kalorisnål och näst intill fettfri. Sojan som används är inte genmodifierad och produkten innehåller endast vatten, sojaproteinkoncentrat och kryddor.

Ett kilo oumph motsvarar 30 gram nötkött när det kommer till klimatpåverkan.

Här hittar du oumph:

O’Learys var den första restaurangkedjan i Sverige som satte oumph på menyn och sedan januari serverar Max den veganska burgaren BBQ Sandwich med pulled oumph.

Vill du tillaga maten själv hittar du produkten i frysdisken på City Gross och i många Ica- och Coop-butiker.

Källa och foto: Oumph!

AV: Mikaela Råberg

Annons