Tips! Här är nötterna som fixar formen

Njut gärna av en näve nötter om dagen. Du blir mättare, lättare – och lite gladare.

Att nötter innehåller en lång rad vitaminer, mineraler och fettsyror som är bra för hjärta och kärl är allmänt känt. Och det fina med fettet i nötterna är att en del av det passerar kroppen utan att alla kalorierna tas upp. De mättar bra tack vare protein- och fettinnehållet och kanske är det just därför nötätare visat sig hålla vikten lättare än andra.

Äter man några nötter till mellanmål minskar behovet att snaska i sig mer sockerstinna godsaker. Enligt ny forskning finns det även en annan förklaring till att nötätare är slankare än andra. En dryg näve (30 gram) nötter höjer också halten av välbefinnandehormonet serotonin. Serotonin är en signalsubstans som påverkar mättnadskänslan och aptiten i rätt riktning. Det påverkar även humöret och gör att vi känner oss mer tillfreds med livet, vilket kan minska suget att tröst- eller tristäta.

För att få i dig mesta möjliga mängd av det nyttiga i nötterna bör du välja oprocessade nötter, alltså sådana som inte har rostats, friterats eller saltats. Detta eftersom upphettning förstör en del av antioxidanterna.

Tänk också på att inte skala bort det tunna, bruna innanskalet som finns på bland annat mandel och jordnöt. Det är i skalet en stor del av antioxidanterna finns.

Källa: Livsmedelsverket

AV:  Vivvi Alström

BILD: Thinkstock

Missa inte!
I MåBra nr 2 har vi listat de vanligaste nötternas bästa egenskaper. Riv ut och ta med dig till affären!

Utvald läsning