Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Äter du för mycket fett? Här är 5 tydliga tecken

04 mar, 2021 
Lax, avokado och olivolja kan ge ont i magen.
Fett är nödvändigt för att kroppen ska fungera och må bra – men för mycket av det goda kan göra det motsatta.
Här är fem sätt din kropp kan försöka säga att du bör dra ner på ditt fettintag!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Därför behöver du äta fettBrand logo
Därför behöver du äta fett

I slutet av 1900-talet fick fett skulden för mycket när det kom till ohälsa, men under 2000-talet har det vänt – nu är det istället kolhydraterna det ska dras ned på. Detta enligt dieter som Atkins, GI, LCHF och ketodieten bland annat, där snabba kolhydrater från exempelvis pasta, potatis och ris byts mot fettrika livsmedel.

Men att äta mycket fett kan också ha negativa effekter på kroppen. Här är några exempel på symtom som kan dyka upp om du regelbundet äter FÖR mycket fett.

1. Du får en svullen mage

Ofta får fiberrika livsmedel skulden för en uppblåst mage, framförallt grönsaker som broccoli eller brysselkål. Men fett kan ge samma symtom.

Det bror på att fett är tufft för tarmen att bryta ner och därför ligger där längre, vilket gör att fett orsakar mer gaser och därför en obehaglig känsla av uppsvälldhet.

Värst är mat som både är rik på fibrer och fett. Till exempel avokado – som innehåller nästan hälften av ditt rekommenderade dagliga intag av fibrer, samtidigt som det är rikt på omättade fetter. Du blir mätt – men med stor sannolikhet även lite svullen.

Annons

2. Du får lös avföring

Ett stort intag av fett kan göra dig lös i magen, enligt Harvard Health. När du äter ett fettrikt mål som samtidigt är fiberfattigt (som friterad mat, feta mejeriprodukter etc) så blir det svårare för tarmen att absorbera, och istället bildas vätska som kan trigga diarré.

Fibrer från exempelvis frukt, fullkorn och grönsaker ger avföringen massa, så din diarré kan även bero på en brist på fibrer i kosten.

3. Du känner dig trög

Trots att fett är energi, och kroppen bränner det för att kunna arbeta, så kan ett stort intag av fett göra dig trött och seg. Det visade en studie som publicerats i tidskiften Nutrients.

Där kunde man se att personer som åt en kost rik på fett i högre drag kände sig trötta på dagarna – oavsett deras övriga fysik och levnadsvanor.

4. Du går upp i vikt

Även om fettrika dieter ofta används i syfte att gå ner i vikt, så kommer du att gå upp i vikt istället om du får i dig fler kalorier än du gör av med. När det kommer till kalorier innehåller fett 9 kalorier per gram, medan både protein och kolhydrater bara innehåller 4.

Annons

Detta gör alltså att det ät lättare att äta mer än sin dagliga kaloridos med fett än med övriga makronutrienter, eftersom det är energitätare, och då även lättare att gå upp i vikt.

5. Du sover oroligt

Ett stort fettintag kanske får dig att känna dig trött under dagen – men det kan också göra att du sover sämre på natten.

Detta beror på att fett tar längre tid att bryta ned i kroppen, vilket innebär att kroppen måste jobba längre med fett än med både protein och kolhydrater. Det gör att du kan få svårt att varva ned inför nattens sömn.

När vi sover saktar matsmältningen ner, vilket är anledningen till att vi inte bör äta för tätt inpå läggdags. Har du då ätit mycket fett sent på kvällen är risken stor att du får svårt att somna. En liten studie från 2016 visade att personer som åt lite fibrer men mycket mättat fett var de som hade sämst sömnkvalitet och vaknade flest gånger under natten.

Sammanfattningsvis: Ska du äta en fettrik kost, tänk på att välja mer hälsosamma, omättade fetter och mindre av de onyttiga mättade. Glöm inte bort fibrerna som hjälper magen hantera fettet, och undvik att äta för tätt inpå att du ska sova. Lycka till!

Källa: LiveStrong Foto: TT

Annons