SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Ny studie visar: Grädde och smör är visst nyttigt!

09 dec, 2016 
Anna Carsall
Mättade fetter är INTE onyttigt!
I flera år har vi dragit oss för grädde, smör, ost och andra mejerifetter. Men en ny studie visar att det inte har någon påverkan på vare sig hjärtat eller vikten.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det är inte skadligt för hälsan att äta mättade fetter från mejeriprodukter – som så länge förespråkats. De ökar varken risken för hjärt-kärlsjukdomar eller övervikt, enligt en ny studie vid universitetet i Bergen.

I studien fick 38 män med ett BMI på över 29 (vilket räknas som övervikt) äta två olika dieter. Den ena var fettsnål och rik på kolhydrater. Den andra bestod av 71 procent fett, framför allt mättade fetter från smör, grädde och kallpressade oljor. Båda grupperna fick i sig likvärdiga och normala nivåer av energi, och åt mycket grönsaker. Båda fick också så små mängder tillsatt socker som möjligt. Under tiden mätte man regelbundet värdena i lever och hjärta.

– Det höga intaget av fett ökade inte risken för kärlsjukdomar, kommenterar Ottar Nygård, professor och hjärtspecialist.

De som åt den fettrika dieten fick till och med förbättrade värden när det gäller blodtryck, insulinreglering och blodsocker.

Slutsatsen forskarna drar från studien är att det viktigaste för hälsan och vikten INTE är att man äter fettsnålt – utan att det är bra kvalitet på maten man får i sig. Mycket socker, processad mat (som korv) och transfetter vill man däremot avråda ifrån.

Källa: Universitetet i Bergen, Norge

Så väljer du rätt fett – stor guide

Olivolja

Läs också: Så väljer du rätt fett – stor guide

Annons