Ny studie visar: Grädde och smör är visst nyttigt!

Mättade fetter är INTE onyttigt!

Det är inte skadligt för hälsan att äta mättade fetter från mejeriprodukter – som så länge förespråkats. De ökar varken risken för hjärt-kärlsjukdomar eller övervikt, enligt en ny studie vid universitetet i Bergen.

I studien fick 38 män med ett BMI på över 29 (vilket räknas som övervikt) äta två olika dieter. Den ena var fettsnål och rik på kolhydrater. Den andra bestod av 71 procent fett, framför allt mättade fetter från smör, grädde och kallpressade oljor. Båda grupperna fick i sig likvärdiga och normala nivåer av energi, och åt mycket grönsaker. Båda fick också så små mängder tillsatt socker som möjligt. Under tiden mätte man regelbundet värdena i lever och hjärta.

– Det höga intaget av fett ökade inte risken för kärlsjukdomar, kommenterar Ottar Nygård, professor och hjärtspecialist.

De som åt den fettrika dieten fick till och med förbättrade värden när det gäller blodtryck, insulinreglering och blodsocker.

Slutsatsen forskarna drar från studien är att det viktigaste för hälsan och vikten INTE är att man äter fettsnålt – utan att det är bra kvalitet på maten man får i sig. Mycket socker, processad mat (som korv) och transfetter vill man däremot avråda ifrån.

Källa: Universitetet i Bergen, Norge

 

Så väljer du rätt fett – stor guide

Olivolja

Läs också: Så väljer du rätt fett – stor guide

Utvald läsning