Sunda maten vi äter för mycket av

Om vi vill gå ner i vikt är det inte alltid viktigast vad vi äter, utan hur mycket. Näringsexperterna menar att det mesta är okej att äta då och då, så länge vi inte vräker i oss. Här är fyra livsmedel som är både nyttiga och hälsosamma, men som ändå kan bli osunda eftersom vi ofta har en tendens att äta för mycket av dem:

 

Frukostblandning

Väljer du en frukostblandning med lågt sockerinnehåll är flingorna en riktigt bra start på dagen. Dock är de lätta att råka äta för mycket av. De hälsosamma alternativen innehåller ofta torkad frukt och nötter med högt kaloriinnehåll, och då är en liten portion på 30 gram, vilket är ganska lite, tillräckligt.

Läs mer: Lista: Vardagens värsta sockerfällor

 

Nötter

Innehåller både nyttiga fetter, vitaminer och mineraler, och är därför perfekta som mellanmål eller snacks. Dock är de väldigt kaloririka, så i stället för att tugga i sig en hel påse är det bäst att hålla sig till den rekommenderade näven om dagen.

Läs mer: Vilken nöt är nyttigast? Experten listar sina favoriter!

 

Olivolja

Medelhavets favoritingrediens kan minska risken för hjärtsjukdomar, så självklart ska du fortsätta steka maten i olivolja. Förutom nyttigheter består den dock av en hel del energi – en matsked innehåller hela 100 kalorier! Rekommenderat intag per dag är en till två matskedar, så häll oljan i pannan med lite försiktighet.

Läs mer: Ät som på semestern – och gå ner i vikt!

 

Apelsinjuice

Ett glas apelsinjuice till frukost är både gott och vitaminrikt, men kan faktiskt innehålla lika mycket socker som läsk. Drygt ett halvt glas juice om dagen är en lagom mängd – så släck törsten med vatten i stället!

Läs mer: Viktcoachen: Så onyttig är apelsinjuicen

 

Källa: kk.no

 

Nyfiken på hur många kalorier din mat innehåller?

Få koll på kalorierna med MåBra:s populära kaloritabell – ett superverktyg för dig som vill hålla formen och vikten! Nu med en ny uppdaterad funktion där du enkelt kan räkna ihop allt du äter!

Vår populära kaloritabell hjälper dig inte bara att räkna ut hur många kalorier maten innehåller – den ger en exakt fördelning av kolhydrater, fett, och proteiner. Perfekt för dig som går på 5:2 – eller som allmänt vill hålla koll på hur mycket du stoppar i dig!

Till MåBra:s kaloritabell! 

 

Vet du ditt dagliga kaloribehov? Räkna ut det här:

Räkna ut ditt kaloribehov
  Kvinna
  Man
  * kg
  * år
  * cm
  *
  Beräkna
  Ditt dagliga kaloribehov är kilokalorier och är ett ungefärligt riktvärde för hur mycket energi du förbrukar under en dag. Vill du gå ner i vikt? Om du minskar intaget med 500 kcal till kcal/dag kan du gå ner 0,5 kilo per vecka.

  Hitta sunda och kaloriberäknade recept på

  recept.mabra.com
  Ditt dagliga kaloribehov är kilokalorier och är ett ungefärligt riktvärde för hur mycket energi du förbrukar under en dag.

  Hitta sunda och kaloriberäknade recept på

  recept.mabra.com
  Ditt dagliga kaloribehov är: kilokalorier och är ett ungefärligt riktvärde för hur mycket energi du förbrukar under en dag. Vi rekommenderar inte att du försöker reducera ditt kaloriintag, ditt energibehov är lågt och du bör inte dra ytterligare utan att konsultera en läkare först. Vid ett intag lägre än 1500 kcal är det svårt att få i sig alla näringsämnen som kroppen behöver utan att komplettera med tillskott.

  Hitta sunda och kaloriberäknade recept på

  recept.mabra.com

   

   

  AV: Linnea Bjärle

  BILD: Thinkstock

   

  Redaktionens tips