Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Studie: Så onyttig är restaurangmaten

21 aug, 2014 
Äter du ofta på ute? Då kan det bli svårare att hålla vikten. En ny studie avslöjar hur många fler kalorier restaurangmaten innehåller.
Annons

Fler och fler måltider äts på restaurang i Sverige. Det må vara praktiskt, trevligt och gott att äta ute, men restaurangmaten är i regel onyttigare än den mat vi lagar själva hemma. Den består ofta av större portioner och mer mättat fett, salt, socker och kalorier.

Men hur mycket högre är energiginnehållet egentligen? Det har forskare vid University of Illinois i Chicago nu försökt ta reda på. I sin studie granskade de kaloriintaget hos 12 000 personer som fick föra matdagbok under två separata dagar.

Resultatet visade att de som åt någon av dagens måltider ute – oavsett om det var på en snabbmatskedja eller en ”vanlig” restaurang – fick i sig i genomsnitt 200 kalorier mer per dag, jämfört med de som enbart åt hemlagad mat. Äter du ute varje dag skulle det kunna innebära en viktökning på 10 kilo under ett år.

Att äta hemlagat är alltså bra för figuren, men för den sakens skull behöver du inte skippa restaurangmåltiderna helt. Med små knep som att välja såsen eller dressingen vid sidan av, beställa en halv portion istället för en hel och dricka vatten istället för öl, juice eller läsk till maten kan du dra ner på kaloriinnehållet, tipsar forskarna.

Annons

 

LÄS MER:

Så snabbt blir maten till skadligt bukfett

Tar muffinsmidjan allt större plats i jeansen? Då kan det vara läge att se upp. När för mycket fett samlas kring buken är både favoritbyxorna och hälsan i farozonen – och vägen dit kan vara snabbare än du tror…

Läs mer: Så snabbt blir maten till skadligt bukfett

 

Negativa kalorier: Maten som bränner fett!

Visste du att det finns mat som kräver mer energi av kroppen att smälta än vad den tillför? Fenomenet kallas negativa kalorier, och kan hjälpa dig att tappa kilon på nolltid!

Läs mer: Maten som bränner fett!

 

AV: Malin Karlberg

BILD: Thinkstock

Annons