Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Stor guide: 19 nyttiga snacks under 200 kalorier

02 sep, 2019 UPPDATERAD 12 apr, 2023
AvNina Jakobson
Splitbild: Chokobollar, nice cream och chiapudding
Stilla suget med godsaker som både är nyttiga och kalorisnåla. Glass, popcorn eller chokladmousse, någon?
Annons

Säger jag snacks säger du onyttigt? Eller? Nej, det finns faktiskt hur mycket som helst att äta när suget slår till – utan att du behöver fylla på med alltför mycket extra kalorier. Nyttigheter får du på köpet!

10 NYTTIGA SNACKS DU SKA ÄTA MER AVBrand logo
10 NYTTIGA SNACKS DU SKA ÄTA MER AV

19 snacks som ger mycket näring men få kalorier

Edamamebönan innehåller gott om protein och magnesium.
Edamamebönan både smakar och gör gott!

Edamamebönor: Goda och kalorisnåla

Sojabönan i sin skida är ljuvligt god och kalorisnål: 30 oskalade edamamebönor innehåller endast 90 kcal. De har en proteinmängd på dryga 10 procent och innehåller också en hel del magnesium. Ångkoka dem gärna och strö på flingsalt eller stek med rikligt med vitlök, ingefära och soja. Supergott!

Annons
Popcorn innehåller gott om fibrer och antioxidanten polyfenol.
Väger lite men mättar bra!

Popcorn: Innehåller fiber och mättar bra

Förutom att popcorn är riktigt energisnåla, 3 dl poppade popcorn ger bara 36 kcal, innehåller de en hel del nyttigheter. Fibrer ger större mättnadskänsla och får magen att fungera som den ska. Popcorn innehåller också antioxidanten polyfenol som bland annat motverkar hjärt-kärlsjukdom och kan minska risken för för tidig död. Men poppa dem själv så slipper du få i dig en massa extra fett och salt.

Bananapops: Kalorisnåla och vitaminrika

Bananapops är precis som färska bananer fulla av kalium, C-vitamtin och polyfenoler.
Frys dina bananer och doppa i en härlig chokladblandning.

Ladda med kalium, C-vitamin och polyfenoler! De här supergoda bananerna stillar glassuget, gör gott och är kalorisnålt.

Annons

Gör så här: Pressa en halv apelsin och riv skalet. Blanda med en knapp matsked kakao, en nypa malen lakritsrot och en nypa malen kanel. Dela en banan, trä de två halvorna på varsitt grillspett. Rulla i kryddblandningen och strö sist på kokosflingor, nötter eller bipollen. Lägg i frysen och bjud sedan någon på en härlig bananapop!

Grönkålschips: Nyttigt, billigt och supergott!

Grönkål innehåller mängder av A- och C-vitamin samt det viktiga kaliumet.
Perfekt till fredagsmyset!

Grönkål är riktig supermat! Innehåller bland annat mängder av C-vitamin, A-vitamin och kalium, nödvändigt för både muskler och nerver. Är kanske ingen höjdare att äta rå, men om du rostar grönkålen med lite olivolja och flingsalt till chips blir den oemotståndlig. 30 grönkålschips ger dig 111 kcal.

Annons

Dadelbollar: Fulla av antioxidanter

Dadelbollar med kanel och kardemumma innehåller viktiga vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer.
Kryddiga dadelbollar tar hand om sötsuget.

Nästan som chokladbollar, men med kryddigare smak, bättre ingredienser och bara 70 kcal per boll. Mandlar innehåller flera viktiga vitaminer och mineraler, kakaon antioxidanter som både kan sänka blodtrycket och ge bättre minne och dadlarna bidrar med fibrer och mineraler. Så rulla ett gäng bollar och ha plocka fram när suget slår till. Här hittar du receptet!

Paletas: Hemgjord kalorisnål isglass

Gör egna paletas, isglass på frukt och kokosvatten.
Frukt ÄR glass.

En hemgjord isglass som bara innehåller precis det du vill och är fantastiskt vacker att se på. Varför inte ha som efterrätt nästa gång du bjuder på middag?

Annons

Gör så här: Fyll glassformar till tre fjärdedelar med kokosvatten. Fyll på med valfri frukt, till exempel hallon och kiwi i fina bitar. Stick ner pinnarna och skjuts in i frysen. Se till att det är helt frysta innan du serverar.

Kryddiga kikärtor: Heta och låga på kalorier

De som äter kryddiga kikärter får ett minskat kaloriintag och äter mindre skräpmat, visar forskning.
Perfekt som snacks!

Rostade kikärter som kryddas med chili, vitlök, kanel och koriander ger inte bara en ny och tillfredsställande smakupplevelse. Forskning har också visat att de som äter de små godbitarna både äter mindre skräpmat och får ett lägre totalt kaloriintag. Äter du en portion av just de här får du i dig 177 kcal.

Gör så här: Häll av och skölj 1 förpackning kokta kikärter. Blanda 2 msk olivolja med 1 riven vitlöksklyfta, 1 tsk kanel, 1 tsk malen koriander, 1 krm chiliflakes, 2 krm salt och avrunna kikärter. Blanda ordentligt och rosta i 200 grader på bakplåtspappersklädd plåt i cirka 30 minuter.

Annons

Grön smoothie: Rik på vitamin, mineral och protein

En grön smoothie som innehåller vitaminer, mineraler och gott om protein.
Skål för smoothies!

Bananen, honungsmelonen och spenaten ger viktiga vitaminer och mineraler, skyren bidrar med protein som mättar. En grön och fräsch smoothie är perfekt både till frukost eller som mellanmål.

Gör så här: Mixa 40 g honungsmelon, 25 g banan, 1 näve babyspenat och 75 g skyr med lite limesaft. Drick upp!

Mandlar: Näringsrika och mättande

Mandlar är riktigt bra för immunförsvaret.
Ät mandlarna naturella är rosta med lite olja och salt.

Sötmandeln är knaprigt skön att tugga, ger bra mättnad – och innehåller både A- och D-vitamin, fosfor, kalcium, kalium och zink, som spelar en viktig roll i kroppens immunförsvar. 14 mandlar ger 100 kalorier. Vill du pigga upp nötterna lite? Rosta dem i en skvätt olja och en nypa salt. Ger godare smak – och lite fler kalorier.

Annons

Fruktspett med stracciatellasås: Proppad med c-vitamin

Fruktspett med stracciatellasås på kvar ger bra mättnad.
Fruit on a stick!

Är du sugen på något riktigt smaskigt? Trä ett gäng goda frukter på ett spett, krydda med mynta eller citronmeliss och toppa med glassmakande kvarg! En portion ger 170 kalorier men också en del protein och mycket både C-vitamin och andra antioxidanter. Receptet hittar du här!

Chokladmousse utan socker: Nyttig och fluffig

En chokladmousse på avokado smakar lika bra som en klassisk.
Det går lika bra att göra chokladmousse på avokado.

Det går att göra en riktigt god chokladmousse utan socker och onödiga kalorier. Mixa bara en halv banan med en halv avokado och en dryg matsked kakao i minst tre minuter för härligt fluffig konsistens!

Annons

Rotfruktschips: Rikt på fiber och bra för blodsockret

Rotfruktschips på rödbeta och palsternacka. Rödbetan är rik på nitrat, vilket ökar kroppens syreupptagningsförmåga.
Lika gott som köpechips!

När chipssuget sätter in är ett bra alternativ hemmagjorda rotrfuktschips där du har full kontroll på vad de innehåller. Testa till exempel de här på rödbetor och palsternacka. Rödbetor är rika på nitrat som i flera studier både har visat sig öka kroppens syreupptagningsförmåga och sänka blodtrycket. Palsternackan är rik på fiber och håller både aptiten och blodsockret i balans. Dessutom innehåller den C-vitamin, vitamin B3, folat och kalium.

Chiapudding med bär: Omega 3, järn och fibrer

Chiafröet innehåller mängder av protein, omega 3 och många viktiga mineraler.
Kanske världens bästa mellis!

Chiafröet är ett riktigt superfrö! Det bidrar med protein, omega 3, fibrer, magnesium, zink, kalium, järn och mycket mer. En chiapudding kan därför vara bland det bästa melliset du kan äta. Den här innehåller heller inte mer än 110 kcal.

Annons

Kikärtskakor: Nyttiga, glutenfria och kalorisnåla

Baka kakorna på kikärter och chiafrön och du laddar dem med bra näring.
Dubbelt goda kakor!

Kakor som är nyttiga och kalorisnåla? Japp! Dessa godingar bakar du på kikärter och chiafrön som båda är sprängfyllda av bra näring. Toppa sen med blåbär, mörk choklad och jordnötter och du har dubbelt goda kakor!

Nice cream: Glass på bara frukt!

Nicecream är enkelt att göra, smakar gott och innehåller bara bra saker.
Nicecream, nice!

Enklaste glassen gör du genom att mixa 1 hackad, frusen banan med 1 dl frusen ananas i bitar. God och innehåller bara bra saker! Variera din nice cream med olika frukter, bär eller kryddor.

Annons

Nästan-äppelkaka: Rikt på fibrer och protein

Äpplet är fiberrikt, jordnötssmöret rikt på protein och kanelen hjälper till att hålla blodsockret jämnt.
Bre jordnötssmör på en äppelskiva och toppa med kanel – klart!

Skär ett halvt äpple i skivor, bre på 1 msk jordnötssmör och pudra på lite kanel. Vips har du ett superenkelt, supergott och supernyttigt snacks! Det innehåller bara cirka 140 kcal och fibrerna i äpplet håller dig mätt, liksom proteinet i jordnötssmöret, medan kanelen hjälper till att hålla ditt blodsocker stabilt.

Bananpannkaka: Näringsrikt och nyttigt mellanmål

Bananpannkakor består av näringstäta ägg och bra bananer.
Toppa dina bananpannkakor med extra bananer och bär.

Bananpannkaka

Bananer innehåller både C-vitamin, kalium och vitamin B6, bland annat. Men saknar både salt och fett. Blanda det med ägg som är ett av de mest näringstäta livsmedel som finns – och du får ett gott och mättande mellis.

Annons

Gör så här: Mosa en banan med två ägg till en smet. Krydda eventuellt med kanel eller vaniljpulver. Stek till pannkakor i lite olja. Servera med färska bär. Mums! (Vill du hålla dig till 200 kcal får du bara äta upp en tredjedel av högen.

Fruktchoko: Mättande och rikt på magnesium

Aprikoser innehåller mycket järn, mörk choklad är antioxidantrik och hasselnötter fulla av magnesium och E-vitamin. Kombinera dem i goda fruktchoko-bollar.
Ljuvligt goda bollar.

Torkad frukt och mörk choklad är en ljuvlig kombo – särskilt när sötsuget kommer krypande. De här goda bollarna är enkla att göra och innehåller antioxidantrik mörk choklad, järnrika aprikoser och hasselnötter fulla av E-vitamin och magnesium.

Fruktig glass: Kalorisnål och full av vitaminer

Isglass med mango och passionsfrukt. Mangon ger A- och C-vitamin, passionsfrukten protein och järn.
Mixa mango och passionsfrukt för magi.

Vi är många som älskar glass – men som vet att det inte är det bästa vi kan sätta i oss. Tänk då en variant som inte bara är supergod utan också kalorisnål! Mangon bidrar också med både A- och C-vitamin, passionsfrukten med både protein och järn. Här hittar du receptet.

Foto: Pontus Ferneman, Annika Broman, Åsa Dahlgren, Kent Jardhammar, Jenny Westman och Linnéa Eriksson, Shutterstock/TT

Annons