Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Guide: 14 nyttiga snacks som innehåller 100 kalorier eller färre

09 okt, 2021 
Sojabönor, blåbärs smoothie och mango
Har du svårt att komma på nyttiga och goda snacks? Här är 14 tips på mellanmål med cirka 100 kalorier att inspireras av!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
10 NYTTIGA SNACKS DU SKA ÄTA MER AVBrand logo
10 NYTTIGA SNACKS DU SKA ÄTA MER AV

Mellanmål är bra för att hålla energin uppe under en dag. Men det är lätt att hamna i samma vanor och det kan vara svårt att komma på något nytt att äta.

När man ska välja ett snacks är det bra att försöka hålla det så näringsrikt som möjligt - generellt går det att säga att frukt och grönsaker är bra alternativ.

Nyttiga mellanmål: 14 tips

När man tänker på snacks går tankarna ofta till onyttiga alternativ. Men så behöver det inte vara. Det finns många alternativ som innehåller viktig näring med vitaminer och andra nyttigheter. Här är 14 tips på snacks som innehåller 100 kalorier eller färre.

Annons
mangobitar i en skål

Fryst mango

Att äta mangokuber smakar nästan som godis. Det är ett bra sätt att få i sig c-vitamin och a-vitamin. Om du fryser mangon håller den längre och den är enkel att ta upp ur frysen när man blir sugen. Mangokuber går att köpa färdigförpackade i affären eller så kan du köpa färsk mango och frysa in själv i bitar. 1,8 dl frysta mangokuber innehåller 90 kalorier.

popcorn

Popcorn

Popcorn är goda och kalorisnåla. De innehåller även en del fibrer som gör att du känner dig mätt längre. Poppar du egna popcorn så minskar salt och fettmängden, men det finns även en del mikropopcorn som innehåller ett lägre antal kalorier. 6 dl popcorn innehåller ungefär 80 kalorier.

Annons
äpplen med jordnötssmör

Äppelskivor med jordnötssmör

Söta äpplen och jordnötssmör passar väldigt bra ihop. Som snacks är det gott att klyfta några äpplen och bre ett tunt lager jordnötssmör på. Cirka 2 dl äppelklyftor och två teskedar jordnötssmör blir cirka 100 kalorier.

keso och nätmelon

Keso och nätmelon

Keso är gott, nyttigt och innehåller protein och fiber vilket gör att du känner dig mätt länge. Det är ett bra mellanmål. Nätmelon är söt i smaken och innehåller c-vitamin. Med cirka 1,2 dl keso och en klyfta från en nätmelon blir det ca 100 kalorier.

Annons
fullkorskex

Fullkornskex med ost

Fullkornskex med lite ost på går snabbt att fixa om man har bråttom. Fibrerna gör att man känner sig mätt mellan måltiderna och osten innehåller protein och kalcium. Välj en mager ost och med tre kex hamnar kalorierna på ungefär 100.

yoghurt med solrosfrön

Yoghurt toppad med solrosfrön

Yoghurt med solrosfrön är gott och fröna ger lite tuggmotstånd. Yoghurten innehåller både kalcium och protein. Välj en lättyoghurt och servera ungefär 1,5 dl så innehåller det ca 100 kalorier. Toppa yoghurten med en tesked solrosfrön.

Annons
mandlar

Nyttiga och goda mandlar

Sötmandlar är ett jättebra snacks när man är på språng eller när man sitter fast i trafiken. Mandlar innehåller bland annat vitamin a, fosfor, kalium och zink som spelar en viktig roll i kroppens immunförsvar. Fjorton mandlar innehåller färre än 100 kalorier. Ett tips är att rosta mandlarna i en skvätt olja och lite salt, då blir det lite fler kalorier.

ugnsbakat äpple

Ugnsbakat äpple

Äpplen är ett hälsosamt mellanmål - och det finns många sätt att sätt att äta äpplen på. Prova att lägga äpplena i en form i ugnen och värm. Strö över lite kanel så smakar det som en efterrätt. Låt äpplena svalna när de kommit ur ugnen, sedan kan du njuta!

Annons
smoothie

Blåbärssmoothie

En fruktsmoothie är ett gott och läckert sätt att få i sig lite extra kalcium och antioxidanter under dagen. Prova att blanda 0,8 dl fettfri yoghurt med 1,6 dl frysta blåbär och is. Mixa det och häll i glas. Smoothien blir väldigt kall och uppfriskande.

edamame

Edamamebönor

De japanska sojabönorna eller Edamamebönorna är hälsosamma och innehåller bland annat protein, järn och magnesium. De är perfekta som plockmat eller snacks. 30 oskalade Edamamebönor innehåller 90 kalorier. Ett tips är att steka dem i rikligt med vitlök, ingefära och soja eller att ångkoka dem och strö på salt.

Annons
minimorötter

Minimorötter med hummus

Morötter är en bra källa till a-vitamin och betakaroten och hummus tillför protein. Det finns färdigförpackade minimorötter att köpa i butik, så det är ett snabbt och enkelt snacks att fixa. Hummus finns det också olika varianter att köpa i affären om man inte har tid att laga den från grunden. Åtta babymorötter med 2 matskedar hummus ger mindre än 100 kalorier.

grekisk yoghurt

Fettfri grekisk yoghurt med honung

Grekisk yoghurt har en krämiga konsistens och passar väldigt bra ihop med söt honung. Om du väljer fettfri grekisk yoghurt och serverar ca 1,5 dl tillsammans med en tesked honung så innehåller det färre än 100 kalorier. När du äter grekisk yoghurt känner du dig mätt länge och det går att toppa den med frukt eller färska bär.

Annons
pistagenötter

Pistagenötter

Pistagenötter är naturligt rika på protein, fibrer och flera viktiga vitaminer och mineraler. Det är ett bra snacks om du ska iväg och behöver ta med dig någonting du kan äta på vägen. Om du äter 20 pistagenötter får du i dig ungefär 80 kalorier.

bananapops

Bananapops

Om du söker efter ett kreativt sätt att lägga till mer frukt till din kost kan du prova att göra bananapops. Det är även ett populärt snacks för barn som brukar tycka det är kul. Gör så här: Skala och dela bananer på mitten och sätt dit glasspinnar eller grillspätt. Doppa bananerna i yoghurt och lägg dem sedan i frysen. Ett annat tips är att doppa dem i lite kokos. En bananapop innehåller ca 80 kalorier.

Källa: webmd.com

Foto:TT

Annons