Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Smalare midja? Släck törsten med choklad!

30 jun, 2011 
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Mindre kroppsfett, mer muskler och generellt bättre fysisk form. Det är bara några av fördelarna med att avsluta träningspasset med … chokladmjölk!

Ja, du läste rätt. Forskare vid University of Texas i Austin menar att just chokladdryck är den mest idealiska återhämtningsdrycken.

– Både profesionella och vanliga motionärer märkte positiva effekter av att dricka fettsnål chokladdryck efter träningspasset, säger forskningsledaren John Ivy till Daily Mail.

De personer som deltog i studien fick olika alternativ att släcka törsten med. De som drack choklad efter träningen kunde bland annat notera ökad mängd muskler, mindre kroppsfett och bättre kondition jämfört med de som drack traditionell sportdryck.

Tio cyklister med stor träningvana fick cykla i 90 minuter i normaltempo, sedan i 10 minuter med hög intensitet. Testet visade att de hade både bättre benstyrka och kunde cykla fortare när de drack chokladmjölk istället för sportdryck eller kalorifria alternativ.

Annons

Samma studie lät också 32 personer med normal kondition delta i fem spinning-pass per vecka. Gruppen delades sedan in i tre delar, varav en fick chokladmjölk att släcka törsten med. Efter 4 1/2 vecka kunde forskarna se att de som druckit choklad hade dubbelt så stor konditionsförbättrning mot de övriga i gruppen.

– Vi vet inte exakt vad som gör att fettsnål chokladmjölk har den här effekten, säger Ivy. Man tror att det är blandningen av naturligt protein och kolhydrater som kan vara hemligheten.

LÄS OCKSÅ
Choklad är extra bra för otränade

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Annons