Saftiga lussebullar – här är bästa knepen!

Saftiga lussebullar – här är bästa knepen!

Är du på jakt efter en riktigt god julfika? Då ska du testa vårt recept på lussekatter! Vill du få dem ännu saftigare och goda ska du även följa knepen här nedan. Perfekt när du vill ha en riktigt GOD jul!

5 knep för saftiga lussebullar

1. Lägg saffran i sprit

Vill du få ut så mycket smak av din saffran som möjligt? Då är det extra viktigt hur du väljer att förvalta den dyra kryddan. Att lägga in saffran i sprit och lite socker gör att smaken blommar och du får ut mycket mer arom. Sedan är det bara att hälla blandningen direkt i degen. Oroa dig inte, alkoholen försvinner när du gräddar bullarna. Ett exempel på en bra blandning är att använda 2 msk cognac och 1 tsk socker.

2. Gör en fördeg

"Ta en del av smöret, mjölk, jäst, salt, lite socker och en stor del av mjölet och arbeta ihop. Låt det jäsa i minst 30 minuter och rör under tiden ihop resten av smöret, resten av sockret och saffran till en smet. När degen jäst klart blandar du ihop de två degarna", tipset kommer från en tidigare publicerad intervju med Birgitta Rasmusson, författaren bakom flera bakböcker och känd från Hela Sverige bakar.

Här hittar du Birgitta Rasmussons recept på saftiga lussekatter

3. Låt alla ingredienser bli rumsvarma

Förberedelser är a och o när det kommer till riktigt goda lussebullar. Låt därför ägg, smör och mjölk bli rumsvarmt innan du sätter igång julbaket. Varför? Jo, när alla ingredienser har samma temperatur blandar de sig bättre. Dessutom är degen mycket lättare att knåda när den innehåller rumsvarmt smör.

4. Välj rätt mjöl – och prova rågsikt!

Tänk på att lussebullar har en kladdigare deg än exempelvis vanlig bulldeg. Frestas inte att mjöla på för ett kladdfritt bak, då får du garanterat torrare resultat. Att använda kärnvetemjöl är också att föredra, enligt Birgitta Rasmussons. Ett tips är också att byta ut en del av vetemjölet mot rågsikt, eftersom siktet binder vätska på ett annat sätt än mjöl.

Här hittar du recept på saftiga lussebullar med rågsikt

5. Blöta russin ger saftigare lussekatter

När torkad frukt kommer i kontakt med en fuktig deg drar frukten till sig all vätska från degen. För att detta inte ska hända är det viktigt att du lägger russin i vatten innan baket. För allra bäst effekt ska frukten även få dra under natten, så se till att fixa detta dagen innan du ska påbörja baket. Då hinner de suga upp vätska de förlorat och kommer inte ”stjäla” någon fukt från din deg.

Källa: Christina Gyllner/Mitt kök, Birgitta Rasmusson, Underbaraclara

Läs mer:

Laktosfritt julbak! 8 goda julrecept

Recept: Baka med saffran!

Recept: Pepparkaka på 5 olika sätt

Redaktionens tips