Så stoppar du det omedvetna småätandet!

Du äter bra och regelbundet, ordentliga måltider med nyttiga ingredienser och på fasta tider. Ändå vägrar extrakilona att ge med sig.

Det är dags att rannsaka dig själv: hur ser det egentligen ut mellan måltiderna? Slinker det ner snacks titt som tätt, onyttiga fikatilltugg eller kvällsmackor i tv-soffan? Spontanhandlar du godis på vägen hem från jobbet, provsmakar maten medan du lagar den eller lägger en bit pålägg på mackan för att samtidigt stoppa en direkt in i munnen?

Småätandet kan sabotera en i övrigt sund kosthållning – och det värsta är att vi ofta inte är medvetna om att vi gör det.

Så här säger vår viktcoach Marie Tegnér:

”Det här är också ett jättevanligt problem, kanske det allra vanligaste. Och många är omedvetna om det. Av bara farten stoppar man i sig ostskivor, korvslantar och fikarester. Här kan man få i sig massor av kalorier.

Har du svårt att gå ner i vikt trots att du tycker att du äter nyttigt? Skriv ner allt du äter under en dag, så kan du enkelt se om du får i dig många extrakalorier till följd av ditt småätande.

Försök även bli medveten om ditt ätande, stanna upp varje gång du är på väg att omedvetet stoppa något i munnen. På så sätt är det också lättare att stoppa småätandet.”

Psst! Tänk också på att satsa på ordentliga måltider, så att du inte blir hungrig igen strax efteråt, och nyttiga mellanmål när suget sätter in. Fler än 3 400 kaloriberäknade recept hittar du i vår stora receptbank!

AV: Anna Sundesten & Malin Karlberg

BILD: Thinkstock

LÄS MER:

Allt du vill veta om 5:2!

52-frukost

Passar 5:2-dieten dig? Här hittar du allt du behöver veta om det hyllade metoden, från Marie Tegnérs hyllade 5:2-blogg till experternas svar på vanligaste frågorna om fasta, 5:2-recept och all annan fakta som kan vara av vikt och intresse för dig som är intresserad av 5:2!

Läs mer: Allt du vill veta om 5:2!

 

5:2-recept – så kan du äta på en fastedag!

52

Vi har fått många frågor kring hur en dag med 5:2 kan se ut. Därför har vi samlat ihop några receptförslag!

Läs mer: 5:2-recept – så kan du äta på en fastedag!

 

5:2 eller GI – vilken viktmetod är bäst?

52-GI

En MåBra-läsare vill gå ner i vikt men är osäker på vilken metod som passar henne bäst. Viktcoachen reder ut skillnaderna mellan 5:2- och GI-metoden.

Läs mer: 5:2 eller GI – vilken viktmetod är bäst?

 

Utvald läsning