Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Så påverkar kosten ditt humör!

21 jul, 2015 
Kosten kan göra dig lycklig eller nedstämd. Det här ska du äta - och undvika!
Annons

Forskare vid Columbia University i USA var nyfikna på om kosten kunde påverka risken för depression. Därför lät de 70 000 personer fylla i frågeformulär om sina matvanor och mätte om de eventuellt hade några symptom på depression. Vid studiens början var ingen av testpersonerna deprimerade. Tre år senare gjordes en uppföljning för att att se om det hade skett några förändringar.

Det visade sig då att de som åt en kost som innehöll rikligt med raffinerade kolhydrater hade utvecklat fler symptom på depression än andra. Det var alltså mat som vitt ris, pasta och socker som verkade ligga bakom försämringarna i det psykiska tillståndet.

Läs mer: Kolhydraterna som ger dig svullen mage

Men det fanns även livsmedel som hade motsatt effekt! De som åt mycket fibrer från frukt och grönt var istället lyckligare än andra!

Läs mer: 7 smarta sätt att äta renare mat

Forskarna vet inte exakt varför de raffinerade kolhydraterna gjorde testpersonerna mer nedstämda. Men en av deras teorier är att överkonsumtion av processade spannmål och socker kan leda till inflammation och hjärt-kärlsjukdomar som i sin tur ökar risken för depression.

Läs mer: Spring ifrån höstdeppet! Så bra är träning mot depression!

Vi bör alltså undvika vitt mjöl och socker. Men det finns även kolhydrater som är bra för hälsan! I den här artikeln reder kolhydratforskaren Liza Rosén ut alla frågetecken om den omdiskuterade livsmedelsgruppen: Kolhydraterna som är bra för hälsan

 

AV: Elin Lenander

FOTO: Thinkstock

 

LÄS MER:

 

Annons