Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Så mycket rödbetor behöver du få i dig - för att sänka blodtrycket!

06 jul, 2015 
recept rödbetssmothie
Rödbetor sänker blodtrycket samt skyddar mot hjärtsjukdomar och stroke, enligt en ny studie.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Har du högt blodtryck? Då ska du dricka ett glas rödbetsjuice om dagen. Det visar en ny studie från Queen Mary University of London.

Forskarna lät ett antal patienter med högt blodtryck dricka 250 ml rödbetsjuice om dagen för att studera om drycken hade några positiva effekter. Och så var fallet! Det visade sig nämligen att blodtrycket sjönk betydligt – med i genomsnitt 8/4 mmHg. Det innebär att många av testpersonerna återigen hamnade inom ramen för normalt blodtryck.

Läs mer:  3 smarta anledningar att äta mer rödbetor

Resultatet kan jämföras med att den genomsnittliga sänkningen av blodtrycket med läkemedel är 9/4 mmHg. Med andra ord verkar det som att mängden rödbetsjuice som patienterna skulle dricka hade nästan samma effekt som medicinen.

Läs mer: Smalare midja och bättre flås – med rödbeta! 

Och när blodtrycket förbättras kan man även vänta sig andra hjälsovinster! Tidigare studier har nämligen visat att varje blodtrycksökning med 2 mmHg höjer risken för att dö av hjärtsjukdom med 7 procent och stroke med 10 procent. Men den negativa utvecklingen verkar man alltså kunna vända – med rödbetor!

Annons

Läs mer: 10 sätt att sänka blodtrycket på naturlig väg

Men varför har då den röda rotfrukten de här skyddande egenskaperna? Det beror enligt forskarna på att den innehåller höga halter av “oorganiskt nitrat”. Det är ett ämne som även finns i gröna bladgrönsaker och kål.

Läs mer: Så mycket choklad bör du äta för att skydda hjärtat

Men för att dra nytta av de positiva effekterna understryker forskarna att det är viktigt att inte koka grönsakerna. Nitratet är nämligen vattenlösligt och går då till stor del förlorat. Istället kan man ånga, rosta, juica eller äta dem råa.

 

8 slanka och goda recept med rödbetor

Smaka på markens röda guld

Annons