Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Så här förvarar du potatis på bästa sätt

15 okt, 2017 
AvMinna Wallén-Widung
Potatis är både gott och nyttigt. Så här ska du förvara den omtyckta lilla knölen för att maximera dess hållbarhetstid.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Potatis är en av världens viktigaste stapelfödor, och bara här i Sverige äter vi i genomsnitt 56 kilo potatis per person och år. Potatisen är en långlivad knöl, som håller länge – bara den förvaras på rätt sätt. Den är nämligen känslig för ljus och om den får för mycket av den varan kan den bli oätlig.

De gröna fläckar som ibland uppstår på vissa potatisar, är klorofyll som bildas då potatisen utsätts för ljus. Det gröna är också en varningssignal om att så kallade glykoalkaloider håller på att bildas, enligt Livsmedelsverket. Glykoalkaloider är beska och giftiga ämnen som finns naturligt i potatisen. De fungerar lite som potatisens eget bekämpningsmedel mot skadedjur, och i potatisen kallas de solanin och chakonin.

Läs också: 4 oväntade saker du kan använda potatis till

Om du får i dig stora mängder glykoalkaloider kan du få diarré, magsmärtor och bli illamående. Vid riktigt allvarliga fall kan man få akuta problem med nervsystemet, men något sådant fall har aldrig rapporterats i Norden, enligt Livsmedelsverket.

Annons

”Mörkt och kallt”

När potatisen utsätts för mycket ljus kan solanin och chakonin produceras. Därför är rätt förvaring a och o.

– Förvara alltid potatis mörkt och svalt. Men kom ihåg att den inte behöver vara kylskåpskall, säger Sandra Palmqvist, matredaktör på Allers.

Bäst trivs potatisen på ett torrt ställe med en temperatur på 5-10 grader. Ett tips är att använda en papperspåse som förvaras kallt på till exempel terassen eller balkongen, om du inte har en källare.

Läs också: Sänk blodtrycket – med potatis! 

Om potatisen ändå blir grön, är det bra att skära bort det gröna med god marginal. Är hela potatisen grön är det bara att slänga den. Genom att skala potatisen minskar du risken att få i dig gifterna, eftersom det mesta sitter i eller strax under skalet. Om potatisen har fått groddar ska du ta bort dem, de är ofta mycket rika på glykoalkaloider.

Artikeln publicerades först på Allers.

 

Annons