Rapsfrön kan ge ny vegansk färs – med mer protein än kött!

I dag används rapsfrön främst för att framställa rapsolja, men restprodukten som blir över vid rapsoljetillverkningen – rapsfrökakan – kan bli ett framtida livsmedel som är en högkvalitativ vegansk proteinkälla. Den innehåller nämligen hela 30 procent protein.

– Det är mer än i kött, säger Karolina Östbring, livsmedelsforskare vid Lunds universitet, till SVT.se.

På Kemicentrum i Lund jobbar man just nu med att försöka ta fram denna nya typ av veganska proteinprodukt för människor. Tidigare har restprodukten från rapsfröoljeframställningen nämligen bara använts som foder åt kor och grisar.

Läs mer från Femina: 6 saker du trodde var veganska som ofta inte är det

Hittills har det funnits två problem med att äta rapsfrökakan. Dels har den innehållit skadliga ämnen såsom glukosinolat, som kan påverka sköldkörteln – och dels har den inte smakat särskilt gott, skriver SVT.se.

Nu finns dock hopp om att lösa dessa problem. Moderna filtreringsmetoder tros kunna ta bort de skadliga ämnena och forskarna hoppas också kunna neutralisera bismaken. Forskningsteamet i Lund finansieras av Vinnova och har sökt pengar för tre ytterligare års forskning. Om de får anslaget kan en testprodukt vara färdig inom några år.

– Man skulle kunna använda det för att ersätta sojaprodukter som till exempel färs och filéer. Det skulle också gå att göra yoghurt av rapsen. Tänk om vi kunde använda oss av det här proteinet för att delvis ersätta köttet, vilken grej det vore för miljön, säger Karolina Östbring till SVT.se.

Foto: IBL

 

8 inspirerande vegankonton på Instagram

Läs även: 8 inspirerande vegankonton på Instagram

 

 

Redaktionens tips