Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Oron inför midsommar: Svenska jordgubbar kan bli rekorddyra

14 maj, 2020 
skål med jordgubbar
Jordgubbstårta, sockrade jordgubbar med grädde eller helt naturella. För de allra flesta är jordgubbar ett måste på midsommarbordet. Och de ska helst vara svenska. Men vad händer med priset när coronakrisen hindrar utländska bärplockare att komma in i landet?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att våren kom tidigt till Sverige har gjort att jordgubbarna på flera håll i landet mognat tidigt. Så att de svenska jordgubbarna är redo att avnjutas till midsommar finns det inget tvivel om.

Men i dessa dagar, med rådande coronakris och stängda gränser, har landets jordgubbsodlare oroat sig över hur det ska gå med plockningen av gubbarna. Majoriteten av säsongsarbetarna kommer från utlandet, och Sveriges producenter har i det närmaste gjort sig beroende av denna arbetskraft.

– Jag har bland annat sex anställda från Ukraina som jobbat hos oss i 10 års tid. De är självständiga och avgörande för att jag ska vilja fortsätta som företagare. De är inte bara plockare, utan planerar odlingen tillsammans med mig på gården, berättar Anna Wilén på Ängebäck Trädgård utanför Karlstad.

I april meddelade den svenska regeringen att utländsk arbetskraft inom bland annat bärplockning undantas från rådande inreseförbud. Men problemet är att flera länder inom och utanför EU har utreseförbud, däribland Ukraina.

Annons

De sex personer som jobbar hos Anna kom till Sverige i april, bara dagar innan utreseförbudet trädde i kraft. Hon väntar på ytterligare tre personer från samma land i juni.

– Jag kan bara hoppas att restriktionerna har lättat till dess, säger hon.

Kan inte svenskar plocka jordgubbar?

Men om det nu inte löser sig med alla in- och utreseförbud – varför anställer jordgubbsodlarna inte bara personer som redan bor i Sverige? Just nu finns det många arbetslösa som borde kunna ta säsongsjobb som jordgubbsplockare.

Riktigt så enkelt är det inte, menar Eva Axelsson, jordgubbsodlare och ordförande i Bärfrämjandet, som drivs av bärsektionen inom Lantbrukarnas riksförbund, LRF Trädgård.

– Jag förstår att det är svårt för gemene person att förstå den ekvationen. Men vi märkte redan innan krisen att svenskar inte är intresserade av att jobba några veckor eller månader per år, eller gå upp klockan fem på morgonen och jobba så hårt som jordgubbsplockning faktiskt innebär, säger hon.

Av Elin Samuelsson
Foto: TT

LÄS MER:

Så bra är jordgubbar för hälsan – 7 bevis

9 annorlunda (men goda) saker du kan göra med jordgubbar

Så här är jordgubbarna nyttigast!

Annons