Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Nytt förslag: Skatt på läsk och godis!

26 feb, 2014 
Inför en sockerskatt, föreslår fetmaexperten.
Nästan hälften av svenskarna är överviktiga eller feta, larmar Folkhälsomyndigheten. Nu föreslås en skatt på läsk och godis för att stoppa viktökningen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Socker i för stora mängder är skadligt för vår hälsa och leder till att vi blir allt tjockare. För att förhindra att människor blir sjuka eller dör för tidigt på grund av övervikt och fetma borde en skatt införas på onyttiga livsmedel, tycker fetmaforskaren och professorn Claude Marcus på Karolinska institutet i Stockholm.

– En läsk borde kosta 15 kronor i stället för 10. Och höjer vi priset på onyttiga livsmedel kan vi ta bort momsen på frukt och grönsaker – så blir de billigare, säger han till Aftonbladet.

Fetman ökar
Nästan hälften av svenskarna är i dag överviktiga eller feta. Andelen feta har ökat från 11 procent till 14 procent på tio år, visar den nationella folkhälsoenkäten från Folkhälsomyndigheten. Fetmarelaterade sjukdomar som cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och högt blodtryck ökar i takt med att vi blir mer överviktiga. Enligt Claude Marcus kostar fetman samhället 35 miljarder varje år, i sjukvårdskostnader och eftersom fler arbetar mindre på grund av sjukdomar. Han menar att sockerskatten är oundviklig och borde införas så snart som möjligt.

– Görs ingenting snart så kommer människor att dö, alldeles för tidigt och helt i onödan, säger han.

Livsmedlen som borde beskattas, enligt fetmaexperten:

  • Läsk
  • Godis
  • Snacks
  • Frukostflingor
  • Vitaminhälsodryck

Vad tycker du?

Läs mer:

Nya sockerlarmet: Ligger du i riskzonen? Kolla här!

Övervinn sötsuget – fem supertips som hjälper dig stå emot!

Slipp sötsuget för alltid – stor guide!

”Blir man tjock av socker?”

 

AV: Linnea Bjärle

BILD: Thinkstock

Annons