Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Nya sockerlarmet: Ligger du i riskzonen? Kolla här!

27 jun, 2014 
Svenskarnas sockerkonsumtion placerar oss i riskzonen för att drabbas av dödlig hjärtsjukdom, visar en amerikansk studie. Största boven är det tillsatta sockret...
Annons

Hål i tänderna, övervikt och risk för beroende. Det är några av de negativa effekter som ofta lyfts fram när sockerdebatten rasar som värst. Men det tillsatta sockret, alltså den typ som inte finns naturligt i livsmedlet från början, kan kopplas till mer negativa hälsokonsekvenser än så. Det skriver bland annat Svenska Dagbladet idag, efter att ha tagit del av en färsk studie från USA.

Det är CDC, Center for disease control and prevention, som gjort den hittills största kartläggningen av sockerkonsumtionen och dess inverkan på hjärtsjukdomar. Över 10 000 personer har följts över en tidsperiod om cirka 15 år, och kopplingen mellan intaget av tillsatt socker och hjärt-kärlsjukdom var enligt forskarna tydlig:

Personer vars totala energiintag bestod av 33% socker, löpte fyra gånger så stor risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom med dödlig utgång som personer vars andel socker uppgick till 8% av det totala energiintaget. Den som får mer än 25 procent av sin energi från tillsatt socker, i USA är det en av 10 amerikaner, har en tredubblad risk att dö i hjärtsjukdom.

Annons

Läskig läsk

I samma studie framkom också att en läskburk om dagen kunde kopplas till ökad risk för hjärtsjukdom. En vanlig läsk innehåller cirka 35 gram socker och kan enligt forskarna öka risken för hjärtdödlighet med en tredjedel oavsett det totala kaloriintaget.

Läsken vi dricker kan förstöra mer än tänderna, visar forskning.

Läs mer här: Läsk-igt: Så sjuka kan vi bli av bubblorna!

I Sverige äter vi mindre tillsatt socker än i USA, snittkonsumtionen ligger kring 10% av energiintaget. Det motsvarar i genomsnitt 47 gram socker om dagen, skriver SvD. Men enligt samma källa ligger många svenskar högre i sitt intag och därmed  i en grupp där risken för att dö i hjärtsjukdom är förhöjd med en tredjedel.

Enligt nordiska näringsrekommendationer bör det tillsatta sockret stå för mindre än 10 procent av det totala energiintaget. Den som håller sig under den nivån har ingen ökad risk för hjärtsjukdom enligt CDC:s studie.

Här hittar du sockerbovarna!

Får du i dig mer än 47 gram (cirka 15 sockerbitar) socker per dag? Kolla vår lista över livsmedlen med dolt socker för att få en snabb uppskattning!

Läs mer här: Lista: Så mycket socker innehåller maten

 

Därför blir vi sjuka av socker

Kakorna, godiset och glassen kan leda till såväl inflammatoriska sjukdomar som hjärtproblem. Här förklarar experten hur det hänger ihop!

Läs mer här: Experten: Därför blir vi sjuka av socker

 

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

 

Källa: Svenska Dagbladet, Livsmedelsverket mfl

 

 

 

Annons