Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Ny studie: Höga halter tungmetall i grovt bröd

31 jan, 2017 
Vete innehåller kadmium.
En ny undersökning som Livsmedelsverket gjort visar att bröd på grovt vete innehåller höga halter av tungmetallen kadmium. Dubbelt så mycket som rågbröd.
Annons

En stor stickprovsundersökning av bröd på över 40 olika sorter visar att bröd bakat på grovt vete innehåller mer än dubbelt så mycket kadmium som bröd på råg.

– Det är förvånande att det är så stor skillnad mellan grovt vetefullkornsbröd och grovt rågbröd, och att kadmiumhalterna ligger relativt högt i grovt vetefullkornsbröd, säger Lars Barregård, kadmiumforskaren och professor vid avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa vid Göteborgs universitet, till Sveriges radio.

Den stora skillnaden tros ha att göra med att vete lättare absorberar kadmium, samt att vetet kan ha odlas på mer kadmiumrik mark.

Kadmium är ett grundämne som räknas som en tungmetall, och i för stor mängd kan det skada njurarna och bidra till benskörhet.

Enligt EU:s livsmedelsmyndighet EFSA gäller intaget högst 20 mikrogram kadmium per dag, för en person som väger 60 kilogram. Då handlar det om ungefär 200 gram bröd per dag, om man äter de varianter som innehåller mest kadmium. Det motsvarar cirka 6-8 brödskivor per dag.

Annons

Läs också: Ny studie: Bästa brödet för vikt och hälsa

För att undvika kadmium rekommenderar Livsmedelsverket följande:

  • Äta varierad kost.
  • Inte röka.
  • Se till att kroppen får tillräckligt med järn.
  • Minska på eller undvik mat som kan innehålla mycket kadmium, som lever och njure, det bruna köttet från krabba och vildväxande snöbolls- och kungschampinjoner.
  • Inte använda keramikkärl av okänt ursprung för att förvara mat. När man lagar mat eller förvarar mat i keramikkärl och emaljerade kärl kan kadmium lösas ut från glasyren och färgen. Sura livsmedel som sura frukter, ättika och juice ökar risken för att kadmium ska lösas ut.
  • Sopsortera batterier och annat som kan innehålla kadmium.

Mest problem innebär kadmiumhalterna alltså för den som äter en ensidig kost, eller väldigt mycket av kadmiumrika livsmedel.

– Det är viktigt att livsmedelsföretagen minskar halterna av tungmetaller i maten där det går. Att bröd innehåller tungmetaller vet vi sedan tidigare men vi äter ju så mycket mer än bröd. Vi behöver hela bilden för att kunna säga vad resultaten innebär för olika personer, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog vid Livsmedelsverket.

Läs också: Baka gott och nyttigt bröd – 8 nyttiga recept

Den goda nyheten för dig som älskar dina mackor är att rågbrödet klarade sig bra i undersökningen, med låga kadmiumhalter.

– Det är glädjande att det klarade sig bra. Råg bör vi äta mer av. Det är både fiberrikt och innehåller låga halter av kadmium, säger Marie Vahter, professor i miljömedicin vid Karolinska institutet, till Sveriges radio.

Källa: Sveriges Radio, Livsmedelsverket

Foto: Thinkstock

 

Baka glutenfritt rödbetsbröd

glutenfritt-brod-recept

Läs också: Baka glutenfritt rödbetsbröd

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

 

Annons