Nu är det fritt fram att äta insekter i Sverige

syrsmjöl

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Livsmedelsverket har beslutat att tillfälligt tillåta försäljning av insekter som mat i Sverige. Insekter som tidigare varit tillåtna i EU-länderna Danmark, Finland och Nederländerna får nu alltså även säljas i Sverige. Bland annat handlar det om syrsor och mjölmask.

Syrsor tillsätts i juice och pizza

I Danmark kan man sedan flera år tillbaka köpa juice spetsad med syrsor och rostade mjölmaskar kryddade med chili. I Finland blev insekter godkända som mat redan 2017, vilket ledde till att det startades flera stora farmer med syrsor. Mjöl av syrsor tillsätts bland annat i pizzadeg och bröd.

Men Livsmedelsverket påpekar att vissa insekter, framför allt mjölmask och syrsor, kan orsaka allergi och korsallergi. Det gäller särskilt hos personer med skaldjursallergi. Därför ska de som är allergiska mot skaldjur vara försiktiga. Det ska också framgå av märkningen om ett livsmedel innehåller insekter.

Insekterna kan innehålla farliga bakterier

Insekter kan, som andra animaliska livsmedel, innehålla sjukdomsframkallande bakterier. Det kan också finnas tungmetaller och andra giftiga ämnen i insekter.

– De här livsmedlen är fortfarande inte bedömd som säkra av EU-kommissionen, utan de väntar på ett godkännande. Det är därför viktigt att företagen tar sitt ansvar för att se till att konsumenterna får säkra livsmedel som inte är hälsofarliga på något sätt, säger Astrid Walles Granberg, rådgivare på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

I många länder i Latinamerika, Asien och Afrika är insekter en självklar del av kosten. Runt 2 miljarder människor äter redan insekter i dag och fler lär följa. I takt med att jordens befolkning växer måste även matproduktionen öka – och det är där insekter kommer in i bilden. De är fulla av protein och dessutom klimatsmarta. Syrsor innehåller nästan lika mycket protein som nötkött: 100 gram syrsor består av 25 gram protein. Samma mängd nötkött innehåller 26 gram protein.

Foto: TT

Läs mer:

5 tecken på att du inte äter tillräckligt med protein

Vi listar de hetaste hälsotrenderna 2020

10 hälsosamma livsmedel dietisten alltid har hemma

Redaktionens tips
Dela på: