Vi listar de hetaste hälsotrenderna 2020

Nytt år och nya trender på ingång, även inom hälsovärlden. Vad som faktiskt kommer att bli stort och slå igenom under 2020 är förstås än så länge skrivet i stjärnorna, men vi har försökt spana in i framtiden för att se vilka tränings- och hälsotrender som kommer att bli stora under året.

En del kanske du känner igen och vissa trender kanske talar emot andra, men då får vi se vilken trend som faktiskt blir den starkaste.

15 hälsotrender för 2020

1. Säg hej till kundaliniyogan

Yoga i sig är ju inget nytt, långt ifrån. Men om man får tro trendspanarna kommer vi under 2020 att ta plats på mattan för att få en yogaklass som känns som en terapisession. New age-kulturen växer och här passar kundaliniyogan in perfekt med sin andlighet, sina andningsövningar, mantran och fokus på att släppa lös sina energier.

Kundaliniyoga

Kundalini – en mer andlig form av yoga.

2. Köttfritt kött

Visst grillade vi hamburgare av växtbaserat kött redan i somras, men under 2020 kommer det här bara bli allt vanligare. Protein som kommer från växtriket kommer att på ett helt naturligt sätt ta över från det animaliska köttet mer och mer, både hemma och på restaurang. Och kanske får vi göra bekantskap med några nya proteiner, till exempel från alger eller insekter.

3. Fokus på sömnen

Det är väl inte direkt så att sömnen har varit omodern någon gång, men vi inser allt mer att sömnen är nyckeln för att vi ska må bra – på riktigt. Vi mäter vår sömn med smarta pulsklockor och ställer in våra skärmar i lägen som blockar det blå ljuset på kvällen. Men det slutar inte där. På gymmen kan vi komma att få se klasser som lär oss slappna av för att vi ska sova bättre och vi kommer att skruva i speciella glödlampor som får oss att somna och vakna på ett bättre sätt.

4. Vi sover med tyngdtäcke

Ett tyngdtäcke måste ju ändå ha nosat på att bli Årets julklapp 2019. Att sova med ett täcke som väger flera kilo ska lugna ner och få oss att sova bättre, vilket rimmar bra med trenden att sömn blir viktigare för oss. Under 2020 lär det inte säljas många täcken som väger under tio kilo.

5. Från HIIT till HILIT

Under många år har vi kört järnet på gymmet på olika korta men högintensiva träningspass som gått under namnet HIIT. Kanske kommer vi att gå vidare från HIIT till HILIT, High intensity Low Impact Training, alltså högintensiv men skonsam träning. Många HIIT-pas innehåller plyometrisk träning som hopp och sprinter, men den här träningen är mer anpassad för att skona lederna. Roddmaskiner, cyklar och styrkeövningar som du maxar i 20–30 sekunder och vilar 10–15 sekunder mellan i 20 minuter är ett typiskt HILIT-pass.

Hight intesity Low impact training.

HILIT – högintensiv träning med mindre belastning.

6. Årets drink är en mocktail

Under ett par år nu har allt fler valt bort alkoholen även på fest, till förmån för alkoholfri öl och spännande mocktails. Det här är en trend som kommer att hålla i sig och växa sig ännu starkare under 2020. Väljer man inte helt alkoholfritt är drinkar och viner med lägre alkoholhalt också en trend som kommer starkt.

7. Att vila anses vara produktivt

Mer och mer inser vi att kronisk eller långvarig stress inte är ett normaltillstånd för oss, eller åtminstone att det inte borde vara det. Från att ha varit ständigt påkopplade kommer vi nu att låta oss släppa allt och inse att det gör oss betydligt mer produktiva. Att inse sina gränser och att säga nej blir det nya svarta under 2020.

8. Den nya fastan – dopaminfasta

Ok, det här är kanske en av de lite knäppare trenderna som börjar se dagens ljus i – ja, du gissade rätt – USA. Dopaminfasta går ut på att under en period avstå från saker som ger dopaminkickar, söt och fet mat, sex, sociala medier och till och med träning, eftersom de här kickarna anses trubba av njutningssystemet och stressa hjärnan. Fastan ska lugna ner systemet och hela hjärnan och öka njutningen när fastan är över.

9. Anti-aging blir hälsosamt åldrande

Vi lämnar anti-aging till historien och bejakar vårt åldrande istället för att göra allt vi kan för att motverka det. Kriget mot rynkorna är officiellt över och vi kommer under 2020 fokusera på hur vi ska göra för att få ett så bra och hälsosamt åldrande som möjligt. Och kanske får vi lägga till ett par år på livet på köpet.

Gammal vacker kvinna.

Inget mer anti-aging!

10. Wellness byts mot verkligt välmående

Under många år nu har wellness varit det hetaste ordet inom hälsa och det har kommit att förknippas mest med dyra yogastudios och gröna smoothies. Eftersom många också har velat visa upp sitt hälsosamma leverne på sociala medier har det samtidigt inneburit en viss press. Nu väntar ett år då vi vänder wellness ryggen och istället fokuserar på grundläggande välmående med riktig lagad mat och vettig vardagsmotion, utan att visa upp det.

11. Vi klär oss i hälsa

Nu räcker det inte längre med aktivitetsarmband och pulsklockor som mäter vår sömn och aktivitet. Vi kommer under 2020 allt mer klä oss i kläder som håller koll på vår hälsa på olika sätt. Det finns redan bikinis som säger till när det är dags att smörja in sig med mer solkräm och träningskläder som mäter din ansträningsnivå. Den här typen av smarta kläder lär vi se mer av.

12. Ta semester från helgerna

Nu har vi ju åkt till Thailand över jul och nyår i snart 20 år, men i dessa flygskamtider tar vi ledigt från storhelgerna på andra sätt. Att åka på retreat på egen hand för att verkligen få vila och inte fylla ledigheten med en massa nya måsten kommer att bli stort under 2020.

13. Digital detox på riktigt

Att ta en digital detox, alltså att lägga undan telefonen eller stänga ner sociala medier under en period är ett populärt sätt att koppla av redan nu. Men under 2020 kommer det här ses som något som alla bara gör då och då, utan att behöva göra en grej av det. Nedkoppling och avkoppling istället för uppkoppling.

14. Ljudbad är spa för 2020

Ska du slappna av ordentligt under 2020 kan du glömma vandringar i skogen, varma bad eller yoga. Nu är det ljudbad som gäller. Ljudbad är en slags meditation som ackompanjeras av ljud från olika instrument som skapar toner och vibrationer och ska hjälpa dig slappna av.

Kvinna slappnar av med hörlurar.

Checka in på ditt eget ljudspa.

15. Vulvavård

2020 är snippans år! Nu är det fokus på hur våra intimare delar mår egentligen och vi gör det utan att tycka att det är pinsamt. Äntligen släpper vi på hämningarna och vågar prata om och söka hjälp för hälsoproblem som envisa svampinfektioner, urinläckage och vestibulit.

Foto: TT

 

Läs mer: 

Spaning: Här är 6 stora träningstrender som tar över 2020

Mattrender 2020! Det här kommer vi att äta nästa år

Utvald läsning