Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

10 hälsosamma livsmedel dietisten alltid har hemma

25 sep, 2020 
dietisten Anna Ottosson
Vilka livsmedel skulle aldrig fattas hemma hos en kostexpert? Vi frågade dietisten Anna Ottosson om vilka tio matvaror man alltid hittar i hennes kök.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

1 Avokado

livsmedel avokado

– Jag älskar avokado. Den är så krämig och härlig, allt blir godare med avokado i. Den är också full av vitaminer och antioxidanter, och bra fetter. Avokado är naturens smör. Den är god att ha på macka istället för andra pålägg och ger smoothies en härligt krämig konsistens.

2 Blodgrapefrukt

livsmedel blodgrapefrukt

– Blodgrape är ett otroligt potent livsmedel, kraftfullt, med mycket näringsämnen. Den innehåller massor med C-vitamin och antioxidanter. Blodgrape är så kraftfull att den till och med kan påverka läkemedel. Jag jobbar med människor som haft cancer till exempel, de få inte äta det under behandling just för att det påverkar medicineringen. Men annars kan man njuta av både att det är gott och ger effekt.

Annons

3 Blåbär

livsmedel blåbär

– Jag fyller frysen med svenska blåbär. De innehåller antioxidanten antocyaniner som är väldigt kraftfulla. Antocyaniner finns i blåsvart mat från naturen och det är de som gör att vi blir blå på tungan när vi äter dem. Blåbär innehåller också mycket fibrer som är otroligt bra för vår kropp på många sätt, bland annat gör de att maten transporteras fint genom kroppen. Blåbär kan man gärna äta en näve om dagen!

4 Havregryn

livsmedel havre

– Jag gör egen havremjölk på havregryn, den håller några dagar i kylen, och så gör jag gröt på dem. Det är en svensk, närodlad och billig superråvara med bra näringsämnen och betaglukaner som är kolesterolsänkande – man kan säga att de fungerar som en dammsugare i blodådrorna.

Annons

5 Gurkmeja & ingefära

livsmedel ingefära och gurkmeja

– Färsk ekologisk gurkmeja och ingefära är superstjärnor i min värld. De är väldigt rika på antioxidanter. De här pressar jag i mina hälsoshots och ingefära har jag ofta som extra boost i mina smoothies.

6 Nötter

livsmedel nötter

– Nötter är fantastiska på många sätt. De innehåller E-vitaminer, mineraler och är proteinrika. De är goda råa eller att rosta och strössla över till exempel sallad, eller nästan på vad som helst.

Annons

7 Rödbetor

livsmedel rödbetor

– Rödbetor är outstanding! De är väldigt färgrika och en så potent råvara. Precis som spenat innehåller de nitrat som ökar vår energi och syresätter blodet. De går att använda i juice och att ugnsrosta. Jag rekommenderar att man inte köper de färdigkokta utan istället använder de råa och kokar extra många och har i en låda i kylen, de håller ganska länge.

8 Spenat ekologisk färsk

livsmedel spenat

– Spenat är nitratrik och det hjälper till att syresätta blodet, det gör att vi känner oss mer pigga. För mig är det här en viktig bas, jag använder det ofta i mina smoothies. Spenat går bra att både tillaga och äta rå, jag brukar säga att generellt med olika grönsaker så är det bra att både äta råa och att tillaga, för det är olika näringsämnen som blir tillgängliga beroende på om det är kallt eller varmt.

Annons

9 Sötpotatis

livsmedel sötpotatis

– Sötpotatisen är god och den fungerar bra att äta ugnsrostad om man vill äta lite mer vegetariskt, den är god i sallader också. Det är härlig mat som både barn och vuxna brukar gilla. Näringsmässigt innehåller den betakaroten, det är också väldigt bra för vårt skydd. Man kan faktiskt också skiva den tunt och rosta i brödrosten ett par gånger, och ha den istället för bröd, och bre på lite nötsmör eller Philadelphia-ost.

10 Äpplen

livsmedel äpplen

– Äpplen innehåller fibrer och ger fin sötma. Jag brukar använda dem i mina gröna smoothies just för att få lite mer sötma utan att behöva använda till exempel honung eller sirap. Äpplen är också en fin smakbärare med ingefära.

Annons

Det här är antioxidanter, antocyanier, betaglukaner …

Antioxidanter skyddar kroppen mot så kallade fria radikaler som är reaktiva ämnen som bildas när syret omsätts. När vi får för mycket fria radikaler bildas en typ av stress som skadar celler och vävnader. Något som alltså antioxidanter motverkar.

Antocyaniner är väldigt kraftfulla antioxidanter och har i forskning visat sig ha hälsofrämjande egenskaper, bland annat ska det vara bra för hjärtat då det motverkar fettbildning i blodkärlens väggar.

Betaglukaner är en typ av vattenlösliga fibrer som har visat sig både kunna sänka det dåliga kolesterolet och bidra till ett mer stabilt blodsocker.

Betakaroten är en antioxidant men hjälper även kroppen med A-vitamin, som är bra för bland annat hud och slemhinnor.

Nitrat omvandlas i kroppen till kväveoxid som har positiva effekter som att effektivisera syreupptagningen och sänka blodtrycket. Livsmedelsverket rekommenderar att man inte överdriver sitt nitratintag och har speciella råd för nitrat och barn.

 

Annons