Nio av tio svenskar äter för lite frukt och grönt

Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter frukt och grönsaker minst fem gånger per dag, totalt ett halvt kilo. Det motsvarar till exempel tre frukter och två rejäla nävar grönsaker. Men i Sverige är det bara nio procent som når upp till rekommendationen, enligt en ny sammanställning.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, är en låg konsumtion av frukt och grönsaker den sjunde vanligaste orsaken till för tidig död i höginkomstländer.

Därför vill nu Statens folkhälsoinstitut, FHI, uppmärksamma svenskarna på vikten av att äta frukt och grönt.

– Genom att äta mycket frukt och grönsaker ökar vi möjligheterna att må bra samtidigt som vi motverkar flera vanliga sjukdomar, säger Pia Lindeskog, chef för avdelningen för levnadsvanor och livsmiljö på FHI.

 Skillnaden mellan kvinnor och män är stor. Bland kvinnorna når 13 procent upp till rekommendationen, medan motsvarande siffra bland männen bara är fem procent.

De som äter allra minst frukt och grönt tillhör ofta socialt och ekonomiskt utsatta grupper, visar sammanställningen.

– Förutsättningarna för hälsosamma vanor varierar stort mellan olika grupper. Personer med god ekonomi och lång utbildning har ofta bättre matvanor än personer med kort utbildning och låg inkomst. Den som har någon form av funktionsnedsättning har också oftare ohälsosamma levnadsvanor, säger Pia Lindeskog.

Av: Anna Sundesten

Bild: Thinkstock

Läs mer:
Pigga upp dig med grönsaker – 10 recept
”Kan man bli fet av av frukt?”
Därför är frysta grönsaker lika bra som färska
Vi frossar i frukt – men hur bra är frukterna?
Makrobiotiskt gör comeback – här är recepten!